FFS

FFS Stockholm-Mälardalen mötesplats 31/1 "Hur förena grönytor och förtätning"

FFS Stockholm-Mälardalen inbjuder till en öppen och kostnadsfri mötesplats på temat: Hur kan vi förena behovet av grönytor med förtätning? Mötesplatsen arrangeras i Tyréns lokaler på Peder Myndes Backe 16 i Stockholm. Närmaste tunnelbanestation är Slussen.  Vi önskar att ni anmäler er, gärna innan den 23/1, på email ffs.stockholm@planering.org Frågeställningar kring mötesplatsens tema: Hur ska man planera för gröna ytor? Vilken natur ska vi prioritera och vilken roll ska naturen ha i städerna – kopplat till behovet av förtätning? Hur kan det gröna värderas i förhållande till andra markintressen? Hur kan gröna ytor bli en del av stadsplaneringen? Vad betyder det gröna i stadslandskapet för klimat, ekosystemtjänster, sociala och kulturella nyttor?

Upplägg av mötesplatsen

  • Alexander Ståhle, Spacescape AB Alexander är landskapsarkitekt LAR/MSA och teknisk doktor. Alexanders avhandling hade namnet ”Compact sprawl” och han har i en rad olika publikationer hanterat frågor som rör förtätning och grön/parkstruktur.
  • Tomas Saxgård, Landskapslaget AB Tomas är landskapsarkitekt LAR/MSA. Tomas har lång erfarenhet av dessa frågor och kommer visa på konkreta exempel på kommunala grön-och parkplaner.
  • Maria Borup, Tyréns AB Maria Borup arbetar som planarkitekt och har av Stockholm läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) varit engagerad i kartering av grönytor i de regionala stadskärnorna.
  • Paneldiskussion / Frågestund Emilie Gullberg, FFS, är moderator och leder den avslutande fråge- och diskussionsstunden.
  • Mingel med tilltugg Tyréns bjuder på dricka och tilltugg.

I anslutning till mötesplatsen kommer FFS Stockholm-Mälardalen årsmöte att genomföras.

FFS Stockholm-Mälardalen årsmöte

I anslutning till FFS Stockholm Mälardalen mötesplats kommer vi att genomföra lokalavdelningens årsmöte. Det innebär att FFS Stockholm Mälardalens årsmöte genomförs den 31/1 kl 18:30. Platsen är Tyréns lokaler i Stockholm på Peder Myndes Backe 16. Närmaste tunnelbanestation är Slussen. Årsmötet kommer att genomföras enligt nedanstående dagordning, vilket är i enlighet med FFS stadgar. Handlingar inför årsmötet kommer att senast den 23/1 kunna tillgås via föreningens webbplats. 1. Val av ordförande vid mötet 2. Val av sekreterare vid mötet 3. Val av två justerare av mötets protokoll 4. Styrelsens verksamhetsberättelse 5. Val av ordförande 6. Val av övriga styrelseledamöter 7. Val av valberedning

PLAN nr 5-6 år 2011 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanerings (FFS) tidskrift PLAN nr 5-6 är på ingång, kommer att distribueras till alla medlemmar i mellandagana. Temat för detta fullmatade dubbelnummer på 70 sidor är "planerarrollen". En roll som kanske diskuteras allt för sällan. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem, just nu är det 75% rabatt på medlemsavgiften och då får du utöver detta dubbelnummer även alla andra nummer av PLAN som givits ut under 2011. Bli medlem genom att klicka här.

Innehållsförteckning PLAN nr 5-6 år 2011: Nytt och Noterat Ledare PLAN-krönikan 2011 Introduktion: Tema Planerarens och samhällsplaneringens roll Vad bör egentligen framtidens planerare kunna? • Moa Tunström Att byta sida – skillnaden mellan att jobba privat och offentligt • Fredrik Legeby Jane Jacobs and the Death and Life of American Planning • Thomas J. Campanella Dags att arbeta inifrån och ut • Katarina Fredrika Förväntningarna på en nyutexaminerad planerare • Maia Rostvik Stort och brett utbud av planeringsutbildningar • Mats Johan Lundström & Ntsiki Kubheka Debattartikel: Dags att modernisera samhällsplaneringen • Johan Högström m fl Litteratur Den neurotiske stadsplaneraren • Mattias Kärrholm Aktuell plan: Nya Slussen, Stockholm En ny fas tar vid för hållbarhetscertifiering av stadsdelar • Malin Marntell Power to the people? Om ansvar och makt över skog … • Annika Nordlund, Olof Olsson & Kerstin Westin FFS informerar Minnesord över Björn Bosaeus av Sten Åke Bylund & Bo Wijkmark English Abstracts

DHS gillar FFS: Ekonomiskt stöd till ny engelspråkig bok om svensk stadsutveckling

Delegationen för hållbara städer (DHS) beslutade 9/12 och informerade idag den 12/12 om att ge ekonomiskt stöd till 27 hållbara stadsbyggnadsprojekt. Alla projekt som fått ekonomiskt stöd kan du ta del av här. Totalt delas 15 Mkr ut till de 27 projekten. En av de ansökningar som tilldelats är Föreningen för Samhällsplanering (FFS) ansökan om att ta fram en engelskspråkiga bok om svensk planering och hållbar stadsutveckling. FFS tilldelas ett ekonomiskt stöd på 270 kkr. Boken kommer att publiceras under 2012, och har arbetsnamnet "Planning and sustainable urban development in Sweden". Halva boken kommer att beröra det svenska planeringssystemet och den andra halvan konkreta exempel på hållbar stadsutveckling i Sverige. Arbetet med boken kommer att påbörjas efter årsskiftet. Om du har förslag på innehåll eller är intresserad av att förhandsbeställa exemplar till din organisation till rabatterat pris går det bra att kontakta PLANs redaktör. Boken blir en slags uppföljare till den bok som Föreningen för Samhällsplanering gav ut år 2001: "Swedish Planning - In times of diversity". Boken har varit slutsåld en längre tid, så att vi nu fått ekonomiskt stöd att ta fram en ny variant är mycket välkommet.

Föreningen för Samhällsplanering gav år 2001 ut den engelspråkiga boken Swedish Planning. Nu kommer uppföljaren!

 Kapitelindelningen i boken Swedish Planning var: - The City - The Region - The Nation - The Planning Process Där varje kapitel avslutades med exempel.

Totalt var det 32 artiklar i boken som publicerades 2001.

Vi får återkomma om hur de kommande kapitelstrukturen och innehållet kommer att bli i den kommande boken.

Rapport från pågående uppdrag att vidareutveckla FFS digitala informationskanaler

Föreningen för samhällsplanering (FFS) styrelse har via ett arbetsutskott vid FFS Stockholm-Mälardalen under år 2011 bedrivit ett utvecklingsarbete av föreningens digitalainformationskanaler. Vi har valt att löpande informera om detta arbete via de digitala kanaler som föreningen har och på såm vis öppna upp för synpunkter. Här nedan finns det återrapportering som skett till FFS styrelse inför deras möte den 16/12 2011. Som synes nedan så har vi nu hittat fram till en struktur ch prioritering, men behöver nu hitta fler personer som är intresserade av att hjälpa till att hålla uppe en rimlig aktualitet och kvalité på dessa informationskanaler. Hör av dig till arbetsutskottet om du är intresserad., kontaktuppgifter nedan.   Vid FFS styrelsemöte den 18/10 beslutades följande:

  • Fortsatt utvecklingsarbete och återrapportering sker till FFS styrelse
  • Arbetsutskottet utökas med Jakob Witzell, med särskilt fokus på utveckling av FFS webb
  • Utifrån diskussion vid styrelsemöte 18/10 utveckla förslag till strategi och organisation
  • Ta fram förslag på 4 namn/personer på de olika posterna i organisationen
  • Påbörja arbete med att förfina förslag till hur respektive digital kanal ska utvecklas (detta bör göras i samråd med de föreslagna personerna för respektive kanal)
  • Fortsatt nära samarbete med PLAN:s redaktör/redaktionsassistent om ebrev

Bakgrund

Det utvecklingsarbete som bedrivits under 2011 avseende att utveckla föreningens digitalainformationskanaler har varit praktiskt och konkret inriktat. Vi har prövat oss fram och på så sätt vinner vi kunskap och erfarenhet om hur dessa frågor bör prioriteras och organiseras.

Prioriterat fyra digitala infokanaler: Webb, Blogg, Facebook och Ebrev

Vi har föreslagit följande prioritering av digitalainformationskanaler:

  • Föreningens webbplats, www.planering.org, föreningens centrala stomme i sin digitalainformationsspridning, med material både för FFS medlemmar och icke medlemmar
  • Blogg, http://planeringsbloggen.wordpress.com/bibehålls av praktiska skäl för att kunna nyttjas till att presentera längre text- och bildinlägg ex. PLAN artiklar. Möjligt att kommentera/diskutera. Öppet även för potentiella medlemmar. Prenumeringsbart.
  • Facebooksida, www.facebook.com/planering, föreningens huvudsakliga sociala/kommunikativa medium för nyheter, inbjudningar till arrangemang, möjlighet att kommentera/diskutera mm. Öppet även för potentiella medlemmar.
  • Layoutat elektroniskt nyhetsbrev medinformation enbart till FFS medlemmar. Bör på sikt komma ut med ca 10 nr per år.

Strategi för att binda ihop dessa kanaler sinsemellan och med FFS Plan och FFS lokalt

Strategin som vi föreslagit innebär att fokusera på dessa fyra digitalainformationskanaler och så långt som möjligt länka sinsemellan dessa i syfte att skapa en samhörighet och en ökad trafik. Strategin innebär också ett ökat samspel med föreningens viktigasteinformationskanal, PLAN, liksom ett nära samspel med föreningens olika lokalavdelningar.

Organisation efter publiceringstakt

Karaktären mellan de fyra digitalainformationskanalerna skiljer sig åt avseende rekommenderad publiceringstakt. Därför har förslaget till organisation blivit att organisera sig efter publiceringstakt.

Webb och Ebrev – vi föreslår en publiceringstakt på ca 10 ggr per år. Sociala kanalerna i form av Blogg och Facebook bör ha en helt annan frekvens på åtminstonde 50/100 ggr/år, för att väcka intresse. Organisationen blir därför en utpekad redaktör för Webb/Ebrev med en assistent kopplad till sig (gärna med kunskap i webb) och en redaktör för sociala medier (blogg/facebook) med en assistent kopplad till sig. Totalt 4 personer.

Lägesredovisning

Läget för de fyra digitalainformationskanaler:

  • Föreningens webbplats, www.planering.org, har länge varit avsaknad av aktualitet och kvalité. Ett kortsiktigt arbete har nyligen inletts i avseende att göra enkla men effektiva justeringar.
  • Föreningens blogg, http://planeringsbloggen.wordpress.com/ har startats upp under sommaren/hösten och har en publiceringstakt på mellan 2-3 nyheter per vecka. En mycket snabb utveckling av antalet besökare kan konstateras.
  • Facebooksida, www.facebook.com/planering, har startas upp under sommaren/hösten och har i dagsläget 155 medlemmar. Här publiceras nyheter från FFS blogg samt egna nyheter, nu även från FFS lokalavdelningar. Publiceringstakten har varierat mellan 2-7 ggr vecka.
  • Layoutat elektroniskt nyhetsbrev medinformation enbart till FFS medlemmar. Enbart enklare undersökningar har gjorts avseende de ekonomiska kostnaderna. Dessa bedöms rimliga på 3500 kr i uppstartskostnad och en prenumerationsavgift på mellan 350-650 kr/år. Förslaget är att starta upp arbetet med detta när FFS webb har en bra nivå.

Nedan finns en lägesredovisning utifrån de beslutspunkter som antogs i samband med FFS styrelsemöte den 18/10:

Arbetsutskottet utökas med Jakob Witzell, med särskilt fokus på utveckling av FFS webb

Arbetsutskottet har genomfört ett gemensamt möte med FFS nye webbredaktör den 7/11. Vid mötet medverkade även PLAN:s redaktör. Vid mötet diskuterades huvudsakligen hur FFS webb ska utvecklas samt hur denna ska samspela med FFS blogg och FFS facebook.

Vi föreslår att man i första hand gör smärre justeringar av FFS webb utifrån den befintliga webbsidan som nu finns så att den upplevs ha en bättre aktualitet än vad som idag är fallet.

Utifrån diskussion vid styrelsemöte 18/10 utveckla förslag till strategi och organisation

Arbetsutskottet har inte arbetat vidare med att förfina strategierna, detta bör göras i samspel med de personer som blir en del av organisationen.

Ta fram förslag på 4 namn/personer på de olika posterna i organisationen

Arbetet pågår med att föreslå namn för de olika funktionerna.

Påbörja arbete med att förfina förslag till hur respektive digital kanal ska utvecklas

Arbetsutskottet har sedan förra styrelsemötet koncentrerat sig på att arbeta med förslag på hur FFS webb ska kunna utvecklas.

Fortsatt nära samarbete med PLAN:s redaktör/redaktionsassistent

Ett samarbete finns med PLAN:s redaktör/redaktionsassistent och arbetsutskottet finns sedan tidigare. Inriktningen är möjliggöra en snabbare diskussion av PLAN:s innehåll via de digitala kanalerna samt att genom publicering marknadsföra PLAN och därmed FFS för den publik som följer FFS digitala kanaler. I samband med varje nytt nummer av PLAN har det presenterats en artikel på FFS blogg där det också finns möjlighet att göra snabba inlägg. För PLAN nr 4 var det Christian Rydberg Åkesson artikel ”Sommaren med Nacka som publicerades den 28/10 artiklarna och Linnea Wigforss artikel ”När radikala idéer implementerades till Göteborg” som publicerades den 29/10.

Förslag till beslut vid FFS styrelsemöte 16/12

Vårt förslag kommer vara att fortsätta arbeta med de beslutspunkter som fattades vid FFS styrelsemöte den 18/10, och att ett kommande förslag tas fram inför FFS årsmöte. Vi föreslår också att styrelsen ger arbetsutskottet i uppdrag att ta fram ett förslag till redogörelse över det arbete som bedrivits under året. En redogörelse som kan nyttjas i föreningens kommande årsredovisning.

FFS arbetsutskott för vidareutveckling av föreningens digitala kanaler: Bengt Andersson, Jakob Uddeholt, Jacob Witzell Epost: ffs.stockholm@planering.org

FFS Väst bjuder in till Snicksnack den 29/11 i Göteborg på temat "Nya platser i staden, mitt i trafiken"

Föreningen för Samhällsplanering i Västra Sverige vill medverka till att vidga diskussionen om staden, människorna och framtiden. Vi gör det genom snicksnack - ett diskussionsforum öppet för alla - medlem som icke medlem. Allt fler människor trängs på New Yorks gator. Staden måste prioritera om, hitta och skapa nya platser för att det ska vara möjligt att fortsätta växa. Lena Andersson, Rådhuset Arkitekter, berättar om erfarenheter från New York och hur Department of Transportation arbetar med att skapa en stad för fotgängare och cyklister. Deltar gör också Daniel Sjölund från Trafikkontoret i Göteborg, som berättar kort om vad som händer i Göteborg.

Datum: Tisdagen 29 november

Tid: 17.30 - 20.00

Plats: Fastighetskontoret, Postgatan 10, Göteborg

Mat: Mat och dricka beställs i samband med anmälan - bindande! Föreningen bjuder medlemmar på mat, övriga betalar 60 kr. Beskriv eventuella preferenser.

Anmälan: ffs.vast@gmail.com

FFS infokanaler: FFS Webb: www.planering.org FFS Facebook: www.facebook.com/planering FFS Blogg: planeringsbloggen.wordpress.com/

Annonsera i kommande numret av tidskriften PLAN nr 5-6 år 2011

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) ger ut tidskriften PLAN. Nästa nummer av tidskriften PLAN nr 5-6 kommer att distribueras till alla medlemmar i vecka 52. Redaktionen har framme ett fullmattat dubbelnummer med många intressanta artiklar. Fortfarande finns chansen att få med olika annonser i detta dubbelnummer, ni behöver dock kontakta redaktionen för PLAN helst innan den 21/11 men absolut senast den 1/12 för att kunna få med er annons. Mer information om ni vill annonsera i tidskriften PLAN, kontaktuppgifter till redaktionen finns här. Detaljerade kostnadsuppgifter för olika typer av annonser samt krav på utformning och kvalite samt hittar ni på här, men annonspriset ligger mellan 2600 kr till 13200 kr.

Så ska ni ut med en anställningsannons, en annons om en kommande konferensseminarium, en annons för en utbildning, en annons om er konsulttjänster - så tveka inte utan kontakta oss.

Rapport från FFS Stockholm-Mälardalen mötesplats 24/10 "Transporter/Logistik"

Ett av FFS Stockholm-Mälardalens verksamhetsmål 2011 är att utveckla verksamheten i övriga Mälardalen. Ytterligare ett steg i rätt riktning togs i och med genomförandet av denna mötesplatsen den 24/10 i Eskilstuna. Temat var Trafik/Transporter och Logistik. Petter Skarin, styrelsemedlem i FFS Stockholm-Mälardalen och normalt arbetande vid Eskilstuna kommun hade ordnat med mötesplatsen. Upplägget var följande: - Kortare föredrag av Gunnar Persson, Eskilstuna kommuns stadsbyggnadschef

- Gruppdiskussioner

- Mat och dricka, som Ramböll Eskilstuna/Västerås kontor bjöd på

- Kortare föredrag av Linnea Viklund, infrastrukturstrateg Västerås stad

- Gemensam diskussion

Gunnar Persson, Eskilstuna kommuns stadsbyggnadschef

Linnea Viklund, infrastrukturstrateg vid Västerås stad

Här är några av de saker som vi nämnde i diskussionen:

  • De allra flesta kommuner är väldigt lika – denna gemensamma problemställning borde kunna nyttjas bättre.
  • Är den övergripande regionala planeringen tillräckligt bra? Ett exempel är att efter att Vv/Trv började kräva medfinansiering har objekten blivit mer prioriterade och realistiska. Men måste det krävas medfinansiering för att komma dit? Och sen är frågan – prioriterar staten i sin tur rätt objekt?
  • Hur ser kommunernas mål/visioner/prioriteringar ut? Pratar vi samma språk och kommunicerar samma budskap? Det borde finnas mycket på att vinna att samarbeta!
  • När kommer nästa steg i "den tekniska revolutionen"? Realtidssystem och information, detektering m m som kan stärka och effektivisera transportsystemet?
  • Driftar vi rätt? Läggs pengarna på "rätt" objekt och enligt "rätt" prioritering i transportsystemet?
  • Det verkar vara lättare att bygga stora objekt än att jobba med mjukare åtgärder. Borde det tas fram bättre analyser av transportbehovet/transportsystem och lyssna lite mer finkänsligt? Kanske jobba mer med intrimningsåtgärder istället för att bygga så dyra nya vägar…?
  • Vi måste inse att hela samhället med dess normer och värderingar (konsumtion, bekvämlighet etc) påverkar resor och transporter.
  • För att nå våra mål måste vi jobba ännu mer med de ekonomiska styrmedlen.
  • Det krävs mod/att vara hårdhudad för att genomdriva de reformer som kommer fram av vårt mobilitets- och informationsarbete.
  • Vi måste paketera vårt budskap bättre och vi måste vara uthålliga och konsekventa med våra budskap och lösningar.
  • Hur kan beställare/uppdragsgivare ge konsulterna bättre ram för att hjälpa till att ta fram en hållbar lösning istället för den billigaste?

Tyvärr var vi inte så många som dök upp, enbart 8 stycken deltog. Men diskussionerna var ändå engagerade och intressanta. Det behövs fler mötesplatser där vi kan träffas och tillfälligt lägga våra respektive yrkesroller åt sidan, oavsett om vi är konsulter eller på beställarsidan, och diskutera sakfrågor. Ambitionen finns att ordna en kommande mötesplats i Västerås.

FFS Stockholm-Mälardalen bjuder in till mötesplats den 24/10 i Eskilstuna på temat "Transporter/Logistik"

Ett av verksamhetsmålen 2011 för Föreningen för samhällsplanering (FFS), lokalavdelning Stockholm-Mälardalens är att utveckla verksamheten i Mälardalen. Ytterligare ett steg tas i rätt riktning med denna inbjudan till mötesplatsen den 24/10 2011. Temat för mötesplatsen blir kring Trafik/Transporter och Logistik. Talare både från Eskilstuna kommun och Västerås stad kommer delta. Möjlighet till diskussion.

Möteslokal är Eskilstuna kommun, Stadsbyggnadsförvaltningen, Ekströmska salen, Alva Myrdals gata 5. Starttiden är 18:15, men lokalen är öppen from 17:30 och då kommer Stadsbyggnadskontoret att visa upp några av sina pågående projekt. Vid mötesplatsen kommer Ramböll bjuda på enklare förtäring och dricka.

Mötesplatsen är kostnadsfri och öppen för alla som är intresserade. Vi vill dock påpeka att FFS har reducerat sina priser med 75% för medlemskap år 2011. Mer information om hur man blir medlem finns här. Mer information om erbjudandet och om FFS Stockholm-Mälardalen finns här.

Kontaktperson är Petter Skarin, Eskilstuna kommun,petter.skarin@eskilstuna.se , 016-710 76 93, 070-651 91 23.

FFS ger 75% rabatt på medlemskap för år 2011

Föreningen för samhällsplanering är en ideell förening som har funnits i drygt 60 år. Föreningen syftar till att sprida kunskap, väcka debatt och verka för en sakkunnig hantering av olika aktuella lokala och regionala planeringsfrågor. Vi vill stimulera till möten mellan olika discipliner och tankesätt, ge utrymme för idé- och erfarenhetsutbyte och därmed bidra till medlemmarnas dagliga bildning i arbete och studier. Våra medlemmar är verksamma inom både offentlig och privat sektor: arkitekter, ekonomer, ingenjörer, jurister, kulturgeografer, landskapsarkitekter, miljövetare, planerare, sociologer, statistiker, statsvetare, socionomer, studenter, politiker av olika färg, m fl.

Föreningen är kanske mest känd för vår tidskrift Plan, men lokalavdelningar ordnar även lokala evenemang och studiebesök av olika slag. Dessa ger utöver intressanta föredrag på aktuella teman även möjlighet till diskussion och nätverkande. Föreningen har också en webbsida (www.planering.org), denna blogg (planeringsbloggen.wordpress.com) och en facebooksida (”Föreningen för Samhällsplanering”).

Hur bli medlem? Det finns två bra alternativ: A) Din arbetsplats kan bli organisationsmedlem. Ni får ett ex av Plan till jobbet (2 enkelnummer och 2 dubbelnummer per år). Inbjudningar till lokalföreningens aktiviteter mejlas till en e-postadress som ni anger.

B) Du kan bli enskild medlem. Du får ditt ex av Plan hem i brevlådan (2 enkelnummer och 2 dubbelnummer per år). Inbjudningar till lokalföreningens aktiviteter mejlas direkt till dig.

Extra erbjudande under hösten 2011: Betala medlemskap för år 2011 så får du just nu 75% rabatt på ordinarie medlemspris! Så långt lagret räcker skickar vi alla årets tidigare nummer av Plan så fort medlemsavgiften är inbetald. Detta innebär: Enskild medlem endast 87 kr år 2011 Enskild medlem, studerande endast 31 kr år 2011 Ensild medlem, pensionär endast 62 kr år 2011 Organisationsmedlemmar, endast 200 kr år 2011

Här blir du medlem Länk till FFS medlemskap