FFS

Vinnare av Europan 12 Adaptable city

FFS Planeringsblogg har ett flertal gånger uppmärksammat den europeiska tävlingen för unga arkitekter Europan. I samband med uppstarten av årets tävling så skrev vi följande blogginlägg, läs mer här. Vi presenterade vinnarna av Europan 11 i ett blogginlägg som går att läsa här. Igår har vinnarna av Europan 12 utsetts, se nedan, och prisutdelning blir i Göteborg den 20 januari. Bakgrund till Europan

Europan är en sammanslutning av företrädare för arkitekt- och byggbranschen i för närvarande 16 europeiska länder, med uppgift att arrangera arkitekttävlingar för unga arkitekter under 40 år. Initiativet kommer ursprungligen från Frankrike men har sedan 1988 utvidgats till en europeisk tävling, och har nu utvecklats till världens största återkommande arkitekttävling. En länk till Europans webbsida finns här, och en länk till deras svenska Europan webbsida här. Europan Sverige drivs genom Unit Arkitektur AB på uppdrag av Sveriges Arkitekter.

undefined

Europans syfte

Europan är både en tävling om idéer och om konkreta problem på faktiska platser, både en plantävling och en arkitekttävling. Europan söker nya idéer inom stadsbyggande och arkitektur och ger därmed unga arkitekter möjligheter till uppdrag och en chans att lansera sina idéer på ett internationellt plan. Många av de arkitekter som haft framgångar i Europan har senare också kunnat etablera sig med egen verksamhet.

Europan ger också de deltagande städerna möjlighet att få specifika stadsbyggnadsproblem belysta på en europeisk nivå. Även om arkitekttävlingen och dess resultat är Europans huvudidé och största attraktionskraft, så är också de internationella kontakterna och det kunskapsutbyte som dessa ger upphov till väl så viktiga för organisationens grundtankar.

Genom att tävlingen är återkommande och genom de väl dokumenterade tävlingsresultaten kan man också jämföra tendenser och inriktning över tiden och i olika europeiska länder. Detta material utgör en unik sammanställning av nutida stadsutveckling och arkitektur och är därför ett viktigt underlag för forskning och utveckling inom dessa områden.

Europan

Logga i samband med uppstart av Europan 12

Europan 12: Adaptable city I årets omgång av Europan har Sverige haft fler områden och bidrag än någonsin. Fem svenska kommuner har deltagit i tävlingen och sammanlagt 145 tävlingsbidrag har kommit in. Här är årets vinnare:

  • Höganäs: Twin Phenomena. Arkitekter: Enrique Arenas (ES), Luis Basabe (ES) och Luis Palacio (ES): Länk till vinnarmaterial här.
  • Kalmar: Protection, Density and Complexity. Arkitekter: Verónica Sánchez Carrera (ES), Julia Font Moreno (ES), Beatriz Sendin Jimenez (ES) och Indalecio Battles Abad (ES). Länk till vinnarmaterial här.
  • Haninge: Parklife. Arkitekter: Christian Scott Rasmusson (SE) och Johan Källander (SE). Länk till vinnarmaterial här.
  • Hammarö: Paths. Arkitekter: Federico Colella (IT) och Hugo Vargas (MX). Länk till vinnarmaterial här.
  • Kristinehamn: Responsive System: Arkitekter: Mario Benedetto Assisi  (IT), Irene Toselli (IT), Valentina Milani (IT), Giulia Pozzi (IT) och Giuseppe Crispino (IT). Länk till vinnarmaterial här.

- Samhället förändras snabbare än någonsin och många kommuner är i behov av planeringsidéer som är flexibla över tid, processer istället för form. Många av de prisbelönta förslagen kan anpassa sig till framtida förändring, säger Mikael Frej på det Svenska Europansekretariatet.

Annonsera billigt och effektivt via FFS olika medier

Föreningen för samhällsplanering erbjuder effektiva och billiga möjligheter att annonsera via sina olika medier:

  • Föreningens tidskrift PLAN, som utkommer 4 ggr/år
  • Föreningens elektroniska nyhetsbrev ePLAN, som utkommer 10 ggr/år
  • Föreningens webb: http://www.planering.org/

Annonsbokning

För bokning av annonser i PLAN, ePLAN eller webben, vänligen kontakta FFS annonsansvarige Mats Johan Lundström: mats.lundstrom@abe.kth.se

Annonsera i PLAN

Priser

Svartvitt 4-färg
Helsida: 9 000 11 000
Halvsida: 4 800 6 800
Kvartssida: 2 600 3 600

Tillägg för annons på omslagets baksida är 20 % (färg) och för omslagets insida 10 % (färg).

PLAN är momsbefriad. Priserna gäller vid leverans av färdig annons. Om vi ska göra annonsen tillkommer timkostnad.

Insticksreklam rekommenderar vi inte i första hand, även om vi erbjuder det som ett alternativ. Tidskriften finns på många myndigheter, institutioner och konsultföretag där den cirkulerar bland personalen. Det vill säga läsare nummer ett får bladet men det är inte säkert att nummer åtta eller tolv får det. Vad gäller pris tar vi 8 000 kr då ni levererar den färdiga trycksaken till tryckeriet. Den måste gå ned i våra kuvert som rymmer tidskriften.

Annonsstopp och utgivning

Se aktuellt nummer av PLAN Passar inte utgivningen med er tänkta annons - välkommen att annonsera på vår webb eller i vårt elektroniska nyhetsbrev e-PLAN, se nedan.

Leveranskrav för färdiga annonser

Satsytor: Helsida 181 x 254 mm Halvsida, liggande 181 x 124 mm Halvsida, stående 87,5 x 254 mm Kvartssida 87,5 x 124 mm

Filformat med mera: eps med inbäddade typsnitt och inbäddade bilder (CMYK för färgbilder och gråskala för svartvita bilder). En utskrift eller pdf för påseende ska bifogas. I nödfall kan PageMaker-, Indesign- eller Quark-fil accepteras förutsatt att typsnitten finns med och att bilderna är sparade i dokumentet. Från leverantörens sida är dock denna nödfalls-lösning krångligare än att leverera som eps.

Betalning

30 dagar från fakturadatum. För skriftlig betalningspåminnelse debiteras 45 kronor. Dröjsmålsränta debiteras med 2 % per månad efter förfallodagen. Fakturafrågor ställs till FFS:s kansli, e-post kansli@planering.org, telefon 076-418 78 99.

Annonsera i föreningens elektroniska nyhetsbrev e-PLAN

Föreningen för Samhällsplanering har ett elektroniskt nyhetsbrev kallat FFS e-PLAN som går ut till de medlemmar som angett e-postadress. Utskick görs normalt den 20:e varje månad, med undantag för sommarmånaderna juni och juli. Nyhetsbrevet rymmer en väl synlig annonssektion anpassad för textannonser med rubrik samt kortfattad beskrivning, vilket kan passa bra för platsannonsering och annonsering av konferenser etc. Annonsstopp är två dagar före utskick, d.v.s. den 18:e respektive månad.

Annonsera på föreningens webbplats www.planering.org

Priser

1 vecka kostar 500 kronor och 1 månad 1000 kronor. Vid annonsering i PLAN (minst halvsida) kan annonsplats på planering.org köpas för 50 % av ordinarie pris. Moms utgår inte. Priserna gäller vid leverans av färdig annons. Om vi ska göra annonsen tillkommer timkostnad. Annonsen läggs på startsidan. Länkning till valfri webbsida ingår.

Leveranskrav för färdiga annonser

Annonsplatsens mått är 200 x 85 pixlar. Annonsen skickas som en bildfil (gif eller jpeg) till Jacob Witzell, e-post webb@planering.org

Annonsgranskning

Föreningen förbehåller sig rätten att avböja annons på planering.org. Detta kan t.ex. ske då annons strider mot svensk eller internationell lag, motverkar förenings syften eller kan väcka anstöt.

Reklamation och felaktiga annonser

Anmärkning mot införd annons skall göras senast inom en vecka efter annonsens publicering. Föreningens ansvar för fel i annonsen är begränsat till högst annonskostnaden.

Betalning

30 dagar från fakturadatum. För skriftlig betalningspåminnelse debiteras 45 kronor. Dröjsmålsränta debiteras med 2 % per månad efter förfallodagen. Fakturafrågor ställs till FFS:s kansli, e-post kansli@planering.org, telefon 076-418 78 99.

Sluta leta, vi har den perfekta julklappen

Vi vill passa på att återigen uppmärksamma att tidskriften PLAN och Föreningen för Samhällsplanering (FFS) under året givit ut en engelskspråkig bok om svensk planering. Boken är en utmärkt julklapp eller inköp för att kunna dela ut i samband med utländska besök. Boken ger en översikt över aktuella tendenser i svensk samhällsplanering i vid bemärkelse. Titeln "Planning and Sustainable Urban Development in Sweden" anger färdriktningen. Boken behandlar såväl det svenska planeringssystemet som projekt och processer på nationell, regional och lokal nivå och som bidrar till en hållbar stads- och samhällsutveckling i Sverige. Artiklarna skrivs av ett stort antal praktiker och forskare med god inblick inom dagens samhällsplanering.

2013-planbok-omslag

Vem har nytta av boken?

Boken passar utmärkt som:

• introduktion till svensk planering och stadsbyggande för internationella samarbetspartners

• gåva till utländska gäster eller vid utlandsbesök

• konferensmaterial vid internationella möten

• kurslitteratur vid högskolor och fortbildning

Innehåll

För innehållsförteckning, se vårt webbsida.

Beställning för företag och organisationer

Ordinarie pris är 295 kr inkl. frakt för enstaka exemplar. Vid beställning av 20 exemplar eller fler (i jämna 20-tal då vi levererar 20 ex i varje kartong) är priset 200 kr. Fraktkostnad tillkommer. Kostnaden faktureras. Beställ per e-post till kansli@planering.org Ange antal exemplar, organisationsnamn, leveransadress, fakturaadress, telefonnummer, kontaktperson samt eventuell fakturareferens. Moms utgår ej.

Beställning för FFS-medlemmar

Ordinarie pris är 295 kr inkl. porto. För medlemmar i Föreningen för Samhällsplanering är priset 245 kr inkl. porto. Betala in summan till plusgiro 351522-8 (Föreningen för Samhällsplanering/PLAN). Ange “FFS-bok”, antal exemplar samt namn och postadress. Är du ännu inte medlem, bli det här!

Vem är staden? Pågående utställning med utgånspunkt i Stockholm och Nairobi

Alla växande städer i världen kämpar med likartade utmaningar – hur kan staden växa och samtidigt bli hållbar, trygg och attraktiv för alla? Hur social, etnisk och ekonomisk segregation kan motverkas är högaktuella frågor för både Nairobi och Stockholm. Är vi alla del av samma stad? Vem är staden? I Vem är staden?, en pågående utställning fram till den 16/2 2014 på Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm, ges perspektiv på kulturens roll som motor för stads- och samhällsutveckling.  Här möter vi berättelser, tankar och intryck från Nairobi och Stockholm. Projektet initierades 2011 och är ett samarbete mellan the GoDown Arts Center i Nairobi, Arkitektur- och designcentrum, Kulturhuset i Stockholm samt organisationen Mimeta och stöds av Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Frågor om identitet, delaktighet och en socialt sammanhållen stad lyfts genom konstnärliga processer. Det är en multidisciplinär utställning och de medverkande är arkitektelever från KTH, koreografen Björn Säfsten med dansare, konstnären Cyrus Kabiru, designern Samir Alj Fält med Design Lab S, videokonstnären och filmaren Erik Rosshagen,  fotografen Magnus Rosshagen med sina elever vid Mediagymnasiet i Nacka, konstnär Saadia Hussain från Förorten i Centrum, kulturkritikern och författaren Ingela Lind, foto- och videokonstnären James Muriuki, performancekonstnären Miriam Syowia Kyambi, filmaren Teddy Goitom från Stocktown och arkitekterna Ulrika Stenkula och Victoria Walldin från White arkitekter, tecknaren Vanja Larberg, skribenten Per Wirtén, konsthistorikern Lydia W. Muthuma och skådespelaren Robert Fuchs. Hela programmet finns att ta del av här.

Vemarstaden

PLAN nr 4 har kommit

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 4 år 2013 har skickats ut för länge sedan, men vi har missat att berätta om detta på FFS blogg. Temat för detta nummer är “'Värdeskapande planering”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer, se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni kommer då också utöver nr 1, 2-3 och 4 få årets avslutande dubbelnummer av PLAN direkt till er.

Tema: Värdeskapande planering

Erik Jannesson: Värdeskapande – ett fenomen av social, miljömässig och ekonomisk karaktär

Alexander Ståhle & Linda Kummel: Bebyggelsestrukturen påverkar attraktivitet och hållbart resande

Erik Ronnle; Värdet av miljöarbete

Kjell-Åke Holmgren: Modell för större attraktion och fastighetsvärde

Debatt

Gösta Blücher: PBL i köttkvaren,

Litteratur:

Ulf Ranhagen om The Future of Cities and Regions

Artiklar

Inga-Maj Eriksson: Rumslig regional och nationell planering i Schweiz

Mats Johan Lundström & Ulf Ranhagen: Energiutblick Europa: Erfarenheter från England och Tyskland

Aktuell plan

Wilhelmsburg Mitte, Hamburg

plan2013-4

Plan nr 4:s omslag

Light houses - pågående utställning om ung nordisk arkitektur

Light Houses, är en pågående utställning vid Arkitektur- och designcenter fd Arkitekturmuseet i Stockholm.  Där presenteras trettiotvå svenska, norska och finska arkitektkontor. Genom varsitt föremål förmedlar de sina idéer om vad arkitektur kan vara. Objekten kompletteras av arkitekternas egna texter. Sammantaget speglar utställningen många av de sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningarna. Utställningen pågår till den 16 februari 2014. Uställningskatalogen kan laddas ned här. ow72ekqyzzzchlhhrfup

Light hosues - en uppdatering av nordiska paviljongen vid Arkitekturbienalen Light Houses är en uppdaterad version av den samnordiska utställning som gjordes för Arkitekturbiennalen i Venedig 2012. Utgångspunkten då var både 50-årsjubileet av Sverre Fehns nordiska paviljong i Venedig och biennalens allmänna tema ”common ground”. Inför utställningen beställdes ett skulpturalt verk 32 finska, svenska och norska arkitekter födda efter paviljongens tillkomstår 1962. Verket skulle utgöra essensen av kontorens filosofi och samtidigt uttryckligen stå i samklang med Sverre Fehns modernistiska byggnad. Urvalet av medverkande kontor gjordes av ansvarig curator Peter MacKeith, professor i arkitektur vid Sam Fox School of Design & Visual Arts, St.Louis, Missouri.

Utställande arkitekter ALA Architects, Anttinen Oiva Architects, Avanto Architects, Lundén Wikar Österlund, Hollmen Reuter Sandman, JKMM, K2S Architects, Lassila Hirvilammi architects, NOW, Sanaksenaho Architects, Verstas Architects, Atelier Oslo, Brendeland & Kristoffersen Arkitekter AS; Fantastic Norway; Haugen/Zohar Architects, Helen & Hard, Jarmund Vigsnæs Arkitekter, MANTHEY KUL, Reiulf Ramstad Arkitekter; Rintala Eggertson Arkitekter, SPACE GROUP, TYIN Tegnestue, Arkitektstudio Widjedal Racki, Elding Oscarson, General architecture, happyspace, In praise of Shadows arkitektur, Kjellander + Sjöberg Architects, Marge Arkitekter, Nordmark & Nordmark, petra gipp arkitektur, THAM & VIDEGÅRD, (nod) COMBINE

ik8pc4jdune301txhevq

(nod) COMBINE, ett svenskt arkitektkontor som deltar i utställningen Light houses

Remiss avseende Skogsstyrelsens Förstudie Nationellt skogsprogram

Landsbygdsdepartementet har skickat ut en remiss avseende Skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige. Föreningen för samhällsplanering är en av remissinstanserna. Föreningen får ibland remisser, men efter diskussion i styrelsen avser man att inte besvara remisserna men att sprida information om innehållet i dem via tidskriften PLAN och föreningens sociala medier. FFS roll i första hand att sprida information och erbjuda möjlighet till diskussion

Tidigare erfarenheter inom Föreningen för samhällsplanering (FFS) kring att skriva ihop remissvar från en så pass bred, ideell och politiskt obunden förening som FFS har visat sig vara är mycket svårt. För att kunna omfatta alla medlemmars synpunkter så blir svaren lätt alltför övergripande och därmed lite intetsägande. Det är också lätt att hamna i politiska ställningstaganden, vilket vi som politiskt obunden förening bör akta oss för. Erfarenheterna av att delegera ut skrivandet av remissvar har ibland resulterat i vassa remissvar, som i sin tur orsakat mycket frustration och intern kraft att reda ut i efterhand. FFS styrelse menar att rollen är att i första hand sprida information och erbjuda olika platser för diskussion, via tidskriften PLAN och via de sociala medierna.

Landsbygdsdepartemnetets remiss avseende Skogsstyrelsnes Förstudie om ett nationellt skogsprogram

Den svenska skogen är en nationell tillgång som bidragit med stora nyttigheter till det svenska samhället under århundraden. Vi är nu inne i en tidsperiod där förväntningarna på vilka samhällsnyttor den svenska skogens ska bidra med både ökar och förändras. Detta samtidigt som olika intressegruppers bild av tillståndet i skogen och i vilken grad den svenska skogen bidrar med dessa samhällsnyttor markant skiljer sig åt. I det sammanhanget har även sektorsansvaret som grundläggande princip inom skogspolitiken ifrågasatts.

Skogsstyrelsen har fått regeringens uppdrag att genomföra en förstudie som skall belysa lämpligheten i att ta fram ett nationellt skogsprogram. Om Skogsstyrelsen fått motsvarande uppdrag för 10 år sedan skulle myndigheten sannolikt ifrågasatt vilka mervärden ett skogsprogram kan ge, i förhållande till de traditionella politikskapande och politikimplementerande processerna. Men mot bakgrund av ovanstående beskrivning bedömer vi att det nu ligger rätt i tiden att påbörja en process kring ett svenskt nationellt skogsprogram. Den innehållsmässiga ramen för ett nationellt skogsprogram vidgas från hållbart skogsbruk till skogens roll i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Regeringsuppdraget har  slutredovisats i två publikationer. Dels i en omvärldsanalys (Skogsstyrelsen 2013b) och dels i en publikation med förslag och ställningstaganden (Skogsstyrel-sen 2013a). Omvärldsanalysen innehåller en genomgång av hur nationella skogsprogram beskrivits i de dokument som tagits fram globalt och regionalt, en sammanställning av forskning kring nationella skogsprogram, en jämförelse mellan nationella skogsprogram i Finland, Tyskland, Österrike och Kanada samt en sammanställning av vad som framkom på den hearing som Skogsstyrelsen anordnat med anledning av detta regeringsuppdrag. Skogsstyrelsen bedömer att ett svenskt nationellt skogsprogram kan ge mervärden i förhållande till hur Svensk skogspolitik traditionellt utvecklats och implementerats. Skogsstyrelsen förordar att en process kring ett nationellt skogsprogram startas upp. Några av mervärdena är:

  • Tillhandahålla forum och former som ger möjlighet till att skapa en samlad långsiktig strategisk inriktning på skogens nyttjande.
  • Öad samsyn om skogens roll i samhälet.
  •  Ökad tydlighet och förankring med sektorn, och därmed kraft i skogs- och miljöpolitikens genomförande.
  • Bättre sektorsintegrering mellan olika sektorer som påverkar och påverkas av skogsbruket.
  • Ökad tydlighet och transparens i den nationella implementeringen av internationella avtal och konventioner. Ökad förankring och bättre process kring att ta fram svenska ställningstaganden i internationella förhandlingar.

 

Remiss om nya förslag kring tekniska egenskapskrav och kommunala markanvisningar

Socialdepartementet har skickat ut en lagrådsremiss kring förslag om nya tekniska egenskapskrav och kommunala markanvisningar. Föreningen för samhällsplanering är en av remissinstanserna. Föreningen får ibland remisser, men efter diskussion i styrelsen avser man att inte besvara remisserna men att sprida information om innehållet i dem via tidskriften PLAN och föreningens sociala medier. FFS roll i första hand att sprida information och erbjuda möjlighet till diskussion

Tidigare erfarenheter inom Föreningen för samhällsplanering (FFS) kring att skriva ihop remissvar från en så pass bred, ideell och politiskt obunden förening som FFS har visat sig vara är mycket svårt. För att kunna omfatta alla medlemmars synpunkter så blir svaren lätt alltför övergripande och därmed lite intetsägande. Det är också lätt att hamna i politiska ställningstaganden, vilket vi som politiskt obunden förening bör akta oss för. Erfarenheterna av att delegera ut skrivandet av remissvar har ibland resulterat i vassa remissvar, som i sin tur orsakat mycket frustration och intern kraft att reda ut i efterhand. FFS styrelse menar att rollen är att i första hand sprida information och erbjuda olika platser för diskussion, via tidskriften PLAN och via de sociala medierna.

Socialdepartemnetets remiss om lagpromemorian Tekniska egenskapskrav och kommunala markanvisningar

Lagpromemorian Tekniska egenskapskrav och kommunala markanvisningar har skickats ut till ett större antal remissinstanser för synpunkter. Remissvaren ska ha kommit in till Socialdepartementet senast den 19 november 2013.

Promemoria innehåller för det första ett förslag till ändring i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, med innebörden att en kommun inte får ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, genomförande av detaljplaner och andra ärenden enligt PBL. Om en kommun ställer sådana egna krav är dessa krav utan verkan. Bygg-kravsutredningen föreslog i SOU 2012:86 att kommunala särkrav skulle förbjudas i vissa avtal. Promemorian innebär en justering av utredningens förslag på så vis att promemorian föreslår att regleringen mot s.k. särkrav ska gälla generellt när kommunen tillämpar PBL i egenskap av myndighet.

Promemorian innehåller även ett förslag till ny lag om kommunala markanvisningar, som en följd av ett förslag från Statskontoret (rapport 2012:25). Statskontoret föreslog ett förtydligande i bostadsförsörjningslagen med innebörden att en kommun ska ha en policy för markanvis-ningar, medan författningsförslaget i promemorian innebär att ett sådant krav införs i en separat lag.

Syftet med både den nya lagen och förtydligandet i PBL är enligt remissen att öka transparensen och konkurrensen i framför allt kommunala avtalsförhand-lingar för att på så sätt effektivisera byggprocessen.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.

Tekniska egenskapskrav

”En ny bestämmelse införs i plan- och bygglagen om att en kommun inte får ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, genomförande av detaljplaner och andra ärenden enligt denna lag. Om en kommun i ett ärende enligt denna lag ställer sådana egna krav är dessa krav utan verkan.”

Kommunala markanvisningar:

”En ny lag införs med bestämmelser om kommunala markanvisningar. Med markanvisning avses en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst markområde för bebyggande. Kommunfullmäktige ska anta riktlinjer för markanvisningar. Riktlinjerna ska innehålla kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av markområden för bebyggande, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för markanvisningar samt principer för markprissättning. Kommuner som inte genomför några markanvisningar är inte skyldiga att anta riktlinjer för markanvisningar.”

FFS Sydöstra Sverige inbjuder till temakväll 10 oktober på temat "Cradle to Cradle"

Välkommen torsdag 10 oktober 2013 kl 18.15 till Ronneby!Cradle to cradle innebär att allting ska ingå i kretslopp från vagga till vagga och inte från vagga till grav. Ronneby har nu ett showroom som visar exempel på hur det kan gå till och vilka material man kan använda.

Program

Tåg från Karlskrona avgår 17.34 och kommer fram till Ronneby 17.56

  • 18.15-18.45      Introduktion till Cradle to Cradle. Johan Sandberg tf verksamhetsledare för Cefur (Center för forskning och hållbar utveckling i Ronneby).
  • 18.45-19.00      Peter Fransson introducerar ett projekt som innebär att intresserade får bygga möbler enligt cradle to cradle-metoden till en ny förskola i Listerby.
  • 19.00-19.30      rundvandring i Cradle to Cradle showroom samtidigt som det serveras fika.
  • 19.30-20.00       Roland Gustavsson (professor emeritus landskapsarkitektur) berättar  om sitt arbete med utemiljön vid den nya förskolan i Listerby enligt cradle to cradle-metoden.

Tåg från Ronneby avgår 20.19 och kommer fram till Karlskrona 20.59

Anmäl dig senast 5 oktober till eric.markus@bth.se.

Avgift: gratis!

Välkomen!

Styrelsen FFS Region Sydost.