Frågor om trygghet har fått ökad uppmärksamhet de senaste 15 åren och trygghet är idag högt prioriterat av både planerare, politiker och medborgare. Trygghetsarbete är en viktig del i att skapa attraktiva och inkluderande städer, men trygghet har flera dimensioner och kan förstås utifrån flera perspektiv. Vilka trygghetsaspekter står i skymundan i arbetet för att skapa trygga städer? Och hur kan dessa trygghetsaspekter adresseras och arbetas med?
Välkommen till ett seminarium med brett angreppssätt kring begreppet Trygg stad där utformningen av den fysiska miljön inte ensamt får fokus i sökandet efter svaren på hur vi behöver planera för att skapa trygga städer. Samtalet inleds med 20 minuterspresentationer som belyser trygghet från olika perspektiv. Inbjudna talare är bland annat:
Malin Rönnblom, Professor i statsvetenskap vid Karlstad Universitet och en av författarna bakom boken (O)tryggt? : texter om makt, plats och motstånd
Carina Listerborn, Lektor och Professor i stadsbyggnad vid Malmö Universitet, som skrivit om bostadsotrygghet; Det villkorade boendet och som nyligen utsågs till en av två vinnare av Sveriges Arkitekters Kritikerpris för sin skärpta kritik av den rådande stadsutvecklingen och bostadssituationen i Sverige
Säde Virkamäki, Samhällsstrateg på AFRY med examen i samhällsgeografi vid Lunds universitet och flerårig erfarenhet av att arbeta med utredning, analys och processledning. Den röda tråden har varit planering för en hållbar samhällsutveckling med särskilt fokus på människa och miljö.
Efter presentationerna öppnas upp för samtal. Föredrag med efterföljande samtal sker digitalt och spelas in
Anmälan
Anmäl dig på FFS hemsida nedan så skickas möteslänk till samtalet innan.