Östergötland
Föreningen för samhällsplanering Östergötland vill medverka till att vidga diskussionen om staden, människorna och framtiden. Vi vill arrangera mötesplatser för att sprida aktuell kunskap, väcka debatt och samtidigt stimulera till möten mellan olika discipliner och tankesätt, ge utrymme för idé- och erfarenhetsutbyte. Våra aktiviteter är alltid öppna för alla!
Vid frågor eller kontakt med styrelsen, maila: ffs.ost@gmail.com
Styrelse
Ida Sundberg (ordförande), analytiker, Länsstyrelsen Östergötland
Stefan Dahlskog, kulturgeograf, pensionär
Johanna Grönvall, forskningsassistent, Linköpings universitet
Max Håkansson, student, Linköpings universitet
Linus Johnson, strateg regional planering, Region Östergötland
Johanna Knutsson, planarkitekt, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner
Välkommen som ny ordförande, Ida. Vem är du?
Jag heter Ida Sundberg och flyttade för ett år sedan till Mjölby efter 20 år i Malmö och ungefär lika många uppväxtår i Motala. När flytten var bestämd blev jag lite stressad över att jag inte kände särskilt många i Östergötland och egentligen ingen i min nya hemstad. I Malmö var jag medlem i FFS under många år, men var sällan på några arrangemang. Däremot har frågorna alltid intresserat mig och jag tycker att PLAN är en riktig pärla i brevlådan. I någon slags känslomässig hantering av flytten ändrade jag lokalförening till Östergötland och kort därefter kom en fråga från valberedningen om att sitta i styrelsen. Jag svarade ja med vändande post!
Tanken var att jag skulle jobba kvar i Malmö och åka ner någon dag i veckan. Jag skulle få det bästa av två världar – familj och hus nära skogen fem dagar i veckan och storstad i egen lägenhet två dagar. Men tiderna vände snabbt och det kändes inte så kul att sitta på distans när kollegorna kom tillbaka till arbetsplatsen efter att restriktionerna hävdes. En sen kväll efter flera timmars sökande på telefonen efter någon lösning såg jag en jobbannons som var märkt med mitt namn: “Omvärldsanalytiker med stort samhällsintresse på Länsstyrelsen Östergötland”. Och här är jag nu, med möjlighet att utforska mycket bredare perspektiv på samhällsplaneringen än jag trodde var möjligt inom ramen för ett lönearbete.
Efter ett år i styrelsen valdes jag till ordförande och nu ser jag fram emot hitta nya vinklar på samhällsplaneringens alla lager tillsammans med medlemmarna och styrelsen. För mig är den viktigaste frågan att våga utmana och ifrågasätta samhällsplaneringens prioriteringar. Föreningen är en perfekt möjlighet att både få tid att diskutera planering men även för att lära känna både Östergötland och nya vänner.
Kommande aktiviteter
Tidigare aktiviteter
Årsmöte med föredrag 2021
FFS Öst bjöd in till ett digitalt föredrag med Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef, och Erik Blomdahl, planarkitekt, från Ödeshögs kommun om deras digitala översiktsplan och om framtidens planeringsutmaningar för mindre kommuner. Ödeshögs nya ÖP har uppmärksammats och nyligen nominerats till Sveriges Arkitekter Östergötlands arkitekturpris.
Årsmöte med föredrag 2020
2020 fyller Östgötapendeln 25 år! Med anledning av detta följdes 2020 års årsmöte upp med föredrag av Jakob Klasander från Östgötatrafiken om deras Tågstrategiska målbild 2040 med Region Östergötlands engagemang i framtidens regionala tågtrafik. Stefan Dahlskog öppnade med anförande om historien om uppstarten av pendeln och den framgångsvara den får erkännas ha varit – och konstaterade att resandet årligen fortsätter öka med pendeln.
Quiz med FFS Östergötland
Den 30 januari 2020 anordnade FFS Östergötland quiz på Broadway Café, Norrköping. Väl uppskattade frågor behandlade allt från arkitektur i Norrköping till kraven för att uppfylla riksintresse för yrkesfiske.
Spårvagnstur genom Norrköping
Onsdagen den 25:e september bjöd FFS lokalavdelning Östergötland in medlemmarna till en studieutflykt genom Norrköping. Färden gick med Norrköpings spårvägsmuseums äldsta spårvagn från år 1902. Detta charmiga fordon gick i ordinarie trafik i Norrköping åren 1925-1961. Numera hålls den i körbart skick genom Norrköpings spårvägsmuseums försorg.
Temat för årets utflykt var kollektivtrafiklinjers betydelse för stadsutvecklingen. Därför kördes sträckan genom centrum, där Norrköpings äldre spårvägsnät finns, och vidare ut till kvarteret Ringdansen, som fick spårvägsförbindelse först år 2011. Längs vägen kunde både äldre och mer sentida arkitektur beskådas, och betydelsen av spårvägen diskuteras. På tillbakavägen diskuterades möjlig framtida utbyggnad av spårvägsnätet, och vilken betydelse detta kan få för staden.
Sammantaget blev det en mycket trevlig kväll för deltagarna. Inte varje dag det bjuds på möjlighet att åka i en över hundra år gammal spårvagn som fortfarande rullar!
Filmvisning, Citizen Jane
Måndag den 6 november kl.18-21.30 på Elsas hus visades filmen ”Citizen Jane” om Jane Jacobs. Välbesökt med intressant diskussioner efteråt som kopplade till vår egen praxis. Hur planerar vi idag? Hur ställer vi oss till Jacobs principer? Är de applicerbara i en svensk kontext?
(Mer info om filmen, länk till IMDB http://www.imdb.com/title/tt3699354/)
Cykla genom 70 år av stadsbyggnad – 16/8 kl.1700 i Linköping.
Tack för ert deltagande och engagemang då vi cyklade genom 70 år av stadsbyggnad i Linköping. Speciellt tack till Alexandru Babos, stadsantikvarie på Plankontoret, Linköpings kommun som guidade oss.