Södra Sverige
Välkomna till ffs lokalavdelning södra Sverige. Vi arrangerar spännande mötesplatser - föreläsningar, samtal och utflykter på aktuella teman för den planeringsintresserade I Sydsverige. Föreningen vill stimulera tvärdisciplinära möten och diskussioner för att belysa såväl fysiska, ekologiska och sociala aspekter av samhällsplanering och därigenom verka som ett stöd för yrkesverksamma och studerande medlemmar.
Kontakt: Ordförande Hugo Settergren, hugosettergren@gmail.com
Styrelse
Ordförande:
Hugo Settergren
Styrelseledamöter:
Lennart Serder
Ola Jonsson
Jaana Asp
Stina Bodelius
Anna Wahlstedt
Robert Hrelja
Lina Strömqvist
Filip Eriksson
Adjungerade studeranderepresentanter
Siri Sandberg
Elias Eklöf
Kommande aktiviteter
I samband med framtagande av länets första regionplan såg Region Skåne ett behov av att undersöka möjliga konsekvenser av regionplanens förverkligande. Detta genom en scenarioanalys där flera möjliga rumsliga utfall av Skånes bebyggelseutveckling till år 2040 undersöktes. Under föredraget får vi höra mer om både scenarier som följer regionplanen och scenarier som följer rådande trender i Skåne.
Tidigare aktiviteter
Under senvåren 2024 invigdes sommartorget på Davidshall, som nu under en hel säsong bjudit på grönska, mötesplatser, uteserveringar och lek - men hur gick det till egentligen? Varför testar man tillfälliga gestaltningar? Och hur gick involveringen av medborgare och lokala aktörer till?
Under denna oktoberkväll får vi unik inblick i Malmö Stads arbete med involveringsprocesser och mellananvändning av Bim Byström, Landskapsarkitekt och Utvecklingssamordnare för social hållbarhet och Kristoffer Nilsson, Samordnare och processledare på Malmö Stad.
Vi kommer gemensamt besöka stationerna i Åkarp, Hjärup och Klostergården och får ta del av hur projektet vuxit fram, och vad det har inneburit för orterna och spårtrafiken. Med oss på studiebesöket har vi bland annat Marie Minör som har varit delprojektledare från Trafikverket och Stina Bodelius, landskapsarkitekt på Trafikverket.
Lunds, Eslövs och Sjöbo kommuner samarbetar sedan flera år tillbaka för att få UNESCO att godkänna Storkriket som ett internationellt biosfärsområde. Hur har processen gått? Vilka hinder och möjligheter utgör ett Biosfärområde för mark- och vattenanvändning, exploatering och allemansrätten? Föreningen för samhällsplanering södra arrangerar en rundresa i Storkriket. Vi genomför den genom samåkning i egna bilar.
FFS Södra bjuder in till föredrag om megaprojektet Nya universitetssjukhuset i Lund med efterföljande årsmöte.
Malmö: FFS Södra bjuder in till en guidad stadsvandring i Varvsstaden där vi utforskar området under ledning av Evelina Stjernfeldt landskapsarkitekt på fastighet- och gatukontoret och Olof Martinsson stadsantikvarie Malmö stad.
FFS Södra bjuder in till ett seminarium om Öresundsmetron med fokus på strategisk planering, politiska ställningstaganden och effekter för Öresundsregionen. Föredragande är Klas Nydahl, tidigare projektledare, Gunnar Blomé och Johan Edgren, Stadskontoret Malmö.
Den 28 september erbjuder FFS Södra en gemensam cykeltur tillsammans med sakkunnig från VA Syd i Malmö. Vi samlas mitt i Söderkullaparken, vid lekplatsen, och avslutar turen vid Vintriediket eller i Bunkeflostrand beroende på hur snabba och frågvisa vi är.
Onsdag den 14 juni återupptar FFS Södra traditionen med cykeltur och sommaravslutning i Alnarpsparken! På plats får vi föredrag med aktuell koppling till Alnarp och avslutar med picknick i parken.
När staden utvecklas kan konstnärer bidra med viktiga inspel, genom sin gestaltningskompetens eller genom konceptuella och relationella konstnärliga metoder. Vi bjuder in till ett panelsamtal i Nyhamnen, Malmö, den 24 maj kl. 17–19. Under samtalet kommer exempel lyftas som visar hur konst kan vara en integrerad del i den strategiska planeringen och utformningen av platser.
FFS Södra Sverige ordnar After Work, torsdag den 13 april, kl 17:00, på Hyllie Bryggeri, Stormgatan 15 i Malmö.
Föreningens lokalavdelning för södra Sverige kommer att genomföra årsmöte den 2 mars kl. 17. Innan årsmötet berättar Caroline Dahl, som är en av utredarna i Förstudie om nationell fysisk planering, om sitt uppdrag och vi bjuder in till bred diskussion.
Våren 2021 ordnade Föreningen för samhällsplanering Södra seminariet ”Trygg stad” med fokus på trygghet utifrån flera olika perspektiv som öppnade upp för att diskutera trygghet från flera infallsvinklar. Det här blir ett uppföljningsseminarium där vi samtalar vidare om trygghet och nu med särskilt fokus på den upplevda tryggheten och det praktiska arbetet med trygghet i planeringssammanhang.
FFS Södra bjuder in till QUIZ-kväll med temat Urbana grönytor. Restaurangen är öppen för den som vill köpa något att äta. Det är en 100% växtbaserad restaurang med bar.
FFS Södra bjuder in till stadsvandring i Sorgenfri – Malmös mest centrala stadsutvecklingsprojekt
Den 14 juni bjuder FFS Södra in till en guidad studietur i Helsingborg där vi utforskar Oceanhamnen under ledning av Karin Kasimir, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg. Efter turen planerar vi after work.
FFS Södra bjuder in till en studietur där vi utforskar Brunnshög på medhavd egen eller hyrd cykel.
Trygghetsarbete är en viktig del i att skapa attraktiva och inkluderande städer, men trygghet har flera dimensioner och kan förstås utifrån flera perspektiv. Vilka trygghetsaspekter står i skymundan i arbetet för att skapa trygga städer?
Skånes första regionplan är just nu ute på remiss och mottagandet bland kommunerna är blandat. Men varför görs en regionplan? Vad är nyttan och hur ska den förhålla sig till kommunernas planering och till planmonopolet?
FFS bjuder in till ett digitalt seminarium med efterföljande samtal där representanter från akademin och samhällsplanerarkåren delar med sig av erfarenheter och spanar in i kristallkulan. Efter samtalet håller lokalföreningen Södra sitt årsmöte.