Hur ges förutsättningar till konstnärliga processer i strategisk planering?
När staden genomgår stadsutveckling kan konstnärer bidra med viktiga inspel, genom sin gestaltningskompetens eller genom konceptuella och relationella konstnärliga metoder. Det innebär att för konst i stadsutveckling finns inte ett sätt eller en metod. Vi bjuder in till ett panelsamtal om detta i Nyhamnen, Malmö, den 24 maj kl. 17–19. Under samtalet kommer exempel lyftas som visar hur konst kan vara en integrerad del i den strategiska planeringen och utformningen av platser.
Konstnärer kan bidra till att gestalta och tänka konstnärligt vid stadsplanering i stora eller små skalor. Konstnärliga metoder kan också ta vara på de sociala värden som finns på en plats, lyfta invånares perspektiv och integrera deras kunskap när platser ska förändras. Att konst ska vara en självklar del vid planering och utformning av våra gemensamma rum är idag ett uttalat mål i politiken för gestaltad livsmiljö. Att gestalta en hållbar livsmiljö handlar om att organisera komplexa och ibland motstridiga intressen till en helhet. Arkitektur, konst och kulturarv blir därmed en del av formandet av livsmiljön och har en betydande roll i att hitta lösningar på samhällets utmaningar.
Kvällens samtalsfokus kommer ligga på vad beställare kan skapa för förutsättningar för konstnärliga processer i strategisk planering samt vilka insatser som behöver göras för att konstnärer tilldelas en tydligare roll i samhällsplaneringen. Presentationerna avslutas med en gemensam reflektion som leds av representant från FFS Södras styrelse.
Inbjudna deltagare:
Finn Williams, stadsarkitekt Malmö Stad, berättar om Malmö in the Making samt utlysningen Power of Places som riktat sig till tvärdisciplinära gestaltningsteam och pågår i Malmö under 2023.
Nilsmagnus Sköld, projektledare konst Regionfastigheter/Region Skåne, berättar om regionens strategi och arbete med gestaltad livsmiljö.
Johan Folkesson, chefsarkitekt från Trafikverket berättar om arbetet med konstnärliga processer och gestaltad livsmiljö.
Tid: 24 maj kl. 17:00–19:00
Plats: Nyhamnen projektkontor, Grimsbygatan 8, Malmö
Vi bjuder på kaffe!