FFS bildade formellt i samband med årsmötet 2013 ett råd. Rådet har till uppgift att engagera erfarna personer med liten tid att lägga ned arbete på föreningen, men vars nätverk och kontaktytor har stor betydelse för arbetet med föreningens inriktning och profil. Rådet består av minst fyra personer och sammanträder minst en gång per år. Rådet består av:
■ Ilmar Reepalu, fd KSO Malmö, 2 år
■ Anna Sander, vd IQ samhällsbyggnad, 2 år
■ Peter Örn, f.d ordf Delegationen för hållbara städer, 2 år
■ Ulrika Franke, vd Tyréns fd stadsbyggnadsdir och borgarråd i STHLM, 3 år
■ Carl-Johan Engström, KTH och FFS fd ordf samt redaktör för PLAN. 3 år (sammankallande)
■ Bengt Andersson, FFS ordförande 2013/2014
Rådet genomförde sitt anda möte den 1/12 2014. Här nedan några enkla strecksatser från diskussionen:
- Samhällsplanering är viktigt, och FFS spelar en viktig roll - men behöver också förändra sig för att bli mer intressant för en bredare grupp engagerade människor i samhället. Att skapa nytta/vara relevant för fler.
- Det handlar för FFS om att bli intressant både utifrån det offentliga och det privata perspektivet, utifrån tjänstemannaperspektivet och det politiska perspektivet, det handlar också om att föra en diskussion om frågor som är intressant för en breadre gruppering av engagerade samhällsmedborgare
- Debatten om samhällsplaneringens betydelse är idag ofta för enkelriktad/enfrågebaserad, och rymmer inte den komplexitet som samhällsplaneringsprocessen faktiskt innebär utifrån ett brett hållbarhetsperspektiv.
- Det råder en slags historielöshet i mycket media avseende samhällsplaneringsfrågorna, här kan FFS genom sin tidskrift PLAN som utkommit sedan 1947 gräva djupare i arkiven och lyfta fram tidigare presenterad kunskap. Många frågor är på intet sätt nya.
Några ytterligare nedslag i diskussionen:
- Hur mycket har vi egentligen lärt ifrån planeringen av miljonprogrammet. En jämförelse vore intressant att göra. Särskilt i FFS med tidskriften Plan som underlag för hur vi resonerade då och nu. Miljonprogrammet fyller 50 år, år 2015 – det borde uppmärksammas.
- Finansieringen av bostäder borde ha ett mer långsiktigt perspektiv, en avskrivning över 60 år. Flera intressanta regeringsuppdrag på gång bla Bengt Nymans arbete med bostadskommittén. Arbetet inom den sk bokriskommitten resulterade också i intressanta förslag
- Social misär i dagens Sverige. Vi möts av detta på ett helt annat sätt i vår vardag än jämfört med de senaste decennierna. Intervju i DN med katolsk kardinal som menade att det är nyttigt för svenskarna att närmare få se utsatta människor i sin vardag. Utgångspunkterna är olika i våra samhällen, här en större tilltro till staten än till familjen.
- Kollektivtrafiken som strukturerande kraft tas inte tillvara i tillräcklig utsträckning
- Vi har liten kunskap om det framtida samhället, hur den nya tekniken kommer att spela in hur människor vill leva. Uppkopplad 24/7. Vi kommer att vi planering behöva planera med marginaler och för att kunna möta det oförutsedda.
- FFS bör överväga att skapa någon form av nationell konferens i mars 2015.
- FFS bör överväga att i ännu högre grad koppla samman ett uttalat tema, som går igen i PLAN-Sociala medier-Lokala mötesplatser
Vid mötet deltog redaktionen för FFS tidskrift Plan. De redogjorde för hur planerna ser ut inför år 2015. Och hur den diskussion som FFS råd gav uttryck för kunde följas upp i dessa olika tema-nummer. Vi kommer inte här redogöra exakt vilka teman som Plan kommer att ha 2015, utan avser att inom kort återkomma med detta i ett särskilt blogginlägg.
Nästa möte i FFS råd genomförs den 11/5 2015. Tiden: kl 15-18.