Hallå partner, Afry!

Patrik Faming, vice ordförande i FFS intervjuar Sara Berrado, arkitekt och marknadsområdeschef samhällsplanering och mobilitet i Region Öst och Malin Lagervall, kulturgeograf som arbetar som marknadsutvecklare för hållbar stadsutveckling på Afrys kontor i Umeå för Region Nord. Malin är också medlem i PLANs redaktionsråd.

Vilka är utmaningarna och knäckfrågorna i ert arbete i norra Sverige?

Malin: Utmaningarna ser lika ut i hela Sverige. Det handlar främst om hur vi klan klara klimatomställningen och klimatutmaningarna. Hur säkerställer vi att vi bygger samhällen som är attraktiva och bra för människor, djur och natur att leva och bo på utan att vi använder mer resurser än vad jorden klarar av? Demografin är en annan stor utmaning. Och hur kan vi säkerställa kompetensförsörjningen genom att vi är intressanta platser? Det geografiska läget i norr med långa avstånd är i sig en utmaning, men kan också vara en tillgång. Redan idag har vi människor från södra Europa som söker sig norrut på grund av klimatförändringar. Hur fångar vi upp dessa behov?

Hur har den nedåtgående konjunkturen med höjda räntor påverkat era projekt?

Malin: Det är en stor utmaning för oss. Vi har ett stort behov av nya bostäder, men investerarna och byggbolagen påbörjar inga större projekt just nu. Många städer i norr har en stor efterfrågan på nya bostäder och där har marknaden svårt att matcha behoven. En svår ekvation att få att gå ihop. Det är kanske i första hand en finansieringskris snarare än en fastighetskris vi är inne i. Det är viktigt att vi håller i och håller ut. Och att vi fortsätter att samhällsplanera så att vi är väl rustade när konjunkturen vänder.

Sara: Vi vill inte skicka hem våra duktiga planerare. Samhällsplaneringen är viktigare än någonsin för att möta våra utmaningar och visa på klimatsmarta lösningar.

Hur ser möjligheterna ut för att utveckla samhällsplaneringsprocesserna i en digital tvilling?

Malin: Afry har ett spännande samarbete tillsammans med Luleå kommun och deras modiga planchef i spetsen. Det handlar om att kombinera teknik i form av GIS, BIM, 3D-modulering med planeringskompetens och agila arbetssätt. Målet är att ta fram ett digitalt planprogram i en digital tvilling. En möjlighet att kunna visa komplexa samhällsplaneringsprocesser och sammanhang. Vi kan även i en spelmiljö testa och prova oss fram. Tekniken är inte problemet utan det är vi människor som ska hantera tekniken som är utmaningen. Säkerheten kring våra tekniska system kopplade till regelverk är också en utmaning som vi måste kunna hantera.

Varför är Afry är engagerad som partner i Föreningen För Samhällsplanering?

Sara och Malin: Styrkan är att FFS erbjuder ett smörgåsbord av kunskap och kompetenser på olika nivåer. FFS är duktiga på att belysa betydelsen av olika kompetenser och perspektiv inom samhällsplaneringen samt sprida kunskap och erfarenhet av forskningen inom området. Vi får också möjlighet att sprida kunskap och erfarenheter av de projekt som vi driver och deltar i. Nätverken inom föreningen med lokalavdelningarna är också mycket positivt.