Regeringen beslutade den 23 januari i år att förelägga Kiruna kommun att upprätta och anta en detaljplan som möjliggör för gruvverksamhet. Det är första gången som regeringen förelägger en kommun att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelse med hänvisning till plan- och bygglagen.
Årsmöte 27 mars
Save the date! Föreningens årsmöte kommer att hållas digitalt den 27 mars kl 17:00. I anslutning till detta planerar vi för ett event, även detta digitalt.
Det är också årsmöten på gång i lokalavdelningarna, varför det kommer vara många event i kalendern nu under våren som vid första anblick kanske ser ut som upprepningar – men det är det alltså inte. Väl mött!
Ny medlemsansvarig i FFS
Peter Lindroos & Cindy Lee är nya partneransvariga i FFS
På årets sista styrelsemöte utsåg vi ledamöterna Peter Lindroos, planeringsarkitekt med den egen firman Lindroos Arkitektur, och Cindy Lee, samhällsplanerare och beredskapssamordnare på Trafikverket, att särskilt arbeta tillsammans med er som är våra partners. Är din organisation inte partner, men intresserad av att bli? Eller kanske vill ni teckna en prenumeration på vår tidskrift? Välkomna att ta kontakt!
Se Rosa Danenbergs webbinarium om bottenvåningar i efterhand
Jessica Andersson, ny ordförande för föreningen
DEBATT: Naturbaserade landskapslösningar visar vägen framåt
Hallå partner, Rådhuset arkitekter!
DEBATT: Kvartersstadens problem och möjligheter
2010-talet har präglats av återkomsten av den täta staden med slutna kvarter. Motiven bakom är många: växande befolkning, önskan att minska bilismen, ”den urbana normen” som en livsstil och inte minst skattefattiga kommuner som behöver få intäkter för sin mark i centrala lägen. Men det finns många sätt att bygga kvartersstad och det är en stadsmodell som kräver professionell kunskap för att undvika de problem som den kan medföra.
Vilket samhälle får vi om vi inte engagerar oss?
Den tyska historikern Reinhard Koselleck förstår historien just som denna relation mellan erfarenhet och förväntan, mellan minnen och hopp. Är det inte precis där vi står nu? I ett Kosellecks erfarenhetsrum med vetskapen om hur det blev och blickande mot en horisont av förhoppningar - det som han kallar förväntanshorisont.