PLAN

Aktuell plan: I Alingsås byggs profilbyggnad efter prisad markanvisningsprocess

Aktuell plan: I Alingsås byggs profilbyggnad efter prisad markanvisningsprocess

Planmonopolet är kommunens främsta verktyg för att styra utvecklingen av den gestaltade livsmiljön. Men kommunerna kan höja ambitionsnivån genom bättre nyttja markanvisningens möjligheter för att styra mot sina mål. Här berättar samhällsplaneraren Axel Peterson hur Alingsås gick till väga med den prisade markanvisningen av fastigheten Skogskullen 1.

Fyra frågor inför valet

I höst är det val, till riksdag, region och kommun. Alla nivåerna har inflytande över planeringen på olika sätt, liksom över de tematiska frågor som samhällsplaneringen berör. Hur tänker de politiska partierna om samhällsplaneringens roll i omställningen och hur tycker de att PBL fungerar idag? Det är två av de fyra frågor som vi ställde till de åtta partier som sitter i riksdagen idag. Sex (fem?) av partierna svarade:

Engelsk planering i nedförsbacke – är botten nådd?

Engelsk planering i nedförsbacke – är botten nådd?

I England har en skrämmande nedmontering av planeringssystemet pågått under de senaste decennierna. Enligt Hugh Ellis, policyansvarig i engelska Town and Country Planning Association, har situationen nått en bottennivå där till och med planeringsprofessionen fått ett dåligt rykte. FFS ordförande Mats Johan Lundström har intervjuat Hugh Ellis om planeringsysstemets status, planerarnas motreaktioner och ljusglimtar som kan få trenden att vända.

Återbruk – En del av identiteten i Varvsstaden

Återbruk  – En del av  identiteten i  Varvsstaden

Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges klimatutsläpp. En lösning på detta är att jobba med cirkularitet i byggandet. I ett gammalt varvsområde i Malmö har återbruk fått ett stort fokus i stadsutvecklingen. Plans Sara Poppler Carredano och Annie Skoog har träffat två av nyckelpersonerna.