FFS

Stadsbyggnadsdialogen - Del 1 - Inledning

Föreningen för samhällsplanering (FFS) har genom Bengt Andersson och Christian Rydberg Åkesson bistått nätverket Stadsbyggnadsdialogen under 2011 och 2012 med att dels skriva omfattande minnesanteckningar från möten dels hjälpa till med framtagandet av en dokumentation.   Syftet med nätverket var att med fokus på tidig och kontinuerlig dialog om stadsplanering och utifrån aktuella erfarenheter och pågående forskning lära av varandra. Vidare syftade nätverket till att dra slutsatser om vilka behov det finns för att utveckla den tidiga och kontinuerliga dialogen, samt ge förslag på hur det kan ske. 

Nätverket Stadsbyggnadsdialogen har bestått av tjänstemän vid Delegationen för hållbara städers kansli och tjänstemän vid kommunerna Göteborgs stad, Linköpings kommun, Malmö kommun, Norrköpings kommun, Stockholm stad och Umeå kommun. På nätverkens möten har också forskare från Göteborgs Universitet, KTH, Linköpings Universitet, Malmö Högskola och Umeå Universitet deltagit. Sammankallande för nätverket har varit Anna-Karin Stoltz Ehn som arbetade vid Delegationen för hållbara städers kansli.

Nätverket har totalt haft sex nätverksträffar i de olika kommunerna, och vid dessa träffar har kommunen inbjudit forskare att medverka. Genom detta utbyte av både positiva och negativa lokala erfarenheter kring medborgardialoger samt reflektioner och analyser från forskare har nätverket utvecklat en gemensam kunskap.

Delegationen för hållbara städer hade ett stort fokus på att sprida kunskap. Vi i Föreningen för samhällsplanering kommer därför att hjälpa till med att sprida den kunskap som vi varit med att dokumentera i ett antal blogginlägg. Vi kommer även på andra sätt hjälpa till med att sprida nätverkets erfarenheter. Eftersom det är en relativt omfattande kunskap som tagits fram så har vi valt att skapa en slags bloggserie med totalt 22 stycken blogginlägg:

  • Del 1: Inledning
  • Del 2-7: Kommunala erfarenheter (Göteborg, Linköping, Malmö, Norrköping, Stockholm, Umeå)
  • Del 8-12: Forskarperspektiv (Lars Westin, Göran Cars, Lennart Nordfors, Mats Brusman, Monica Nordenfors)
  • Del 13-16: Sammanfattning
  • Del 17: Slutsatser
  • Del 18-19: Erfarenheter inhämtade i samband med presentationer av nätverkets resultat

Bild1

Tidiga och kontinuerliga medborgardialoger om stadsplanering var nätverket Stadsbyggnadsdialogens fokus

Med hopp om intressant och spännade läsning om medborgardialoger i de kommande 21 blogginläggen.

FFS nyårslöften för år 2013

Föreningen för samhällsplanering (FFS) nyårslöften för år 2013 framgår nedan. Hjälp till att uppfylla dessa löften genom att fortsätta vara medlem eller bli medlem i FFS.  Gott nytt år!

Tidskriften PLAN - sex stycken nya nummer

Utgivning av sex nummmer, två enkelnummer och två dubbelnummer, av vår tidsskrift PLAN. Årets teman bla Smarta städer i nr 2/3. Utgivning med manus- och annonsstopp syns nedan och här kommer du i kontakt med PLAN:s redaktion.

Nummer Utgivning Manusstopp Annonsbokning
1 Vecka 13 18 januari 8 mars
2-3 Vecka 25 12 april 3 juni
4 Vecka 42 9 augusti 1 oktober
5-6 Vecka 51 14 oktober 30 november

plan2011-56

Utgivning av engelsk bok om svensk samhällsplanering 

Som vi tidigare berättat om här är det klart att vi under 2013 kommer att ge ut en bok på engelska om svensk samhällsplanering. FFS har tídigare gjort detta, senast år 2001, men den utgåvan är slutsåld sedan länge. FFS medlemmar kommer att erbjudas köpa boken i samband med inbetalningen av medlemsavgiften 2013 till extra förmånligt pris. Övriga kan också beställa boken här, fram till den 31/1 till specialpris.

ffs-bok-2012

Fortsatt utveckling av FFS digitala infromationslokaler

Vi lovar att under 2013 fortsätta vår påbörjade utveckling av våra digitala informationskanaler. Det innebär fortsatt prioritering av vår - webbsida, www.planering.org, - blogg, planeringsbloggen.wordpress.com - facebooksida www.facebook.com/planering - elektroniska nyhetsbrev e-PLAN

Inriktningen på utveckling kommer framförallt ligga på att utveckla dels vår webb dels vårt nyhetsbrev e-PLAN, i övrigt handlar det om konsolidering av upparbetad publiceringstakt.

Fortsätta arrangera lokala seminarier, mötesplatser och snick-snack

Det var länge sedan vi lyckades genomföra så många lokala seminarier, mötesplatser och snick-snack som vi gjorde år 2012. Ambitionen blir därför att konsolidera denna höga nivå under år 2013 men också att försöka arrangera fler mötesplatser i nya städer för att på så sätt uppmärksamma fler på FFS verksamhet.

Introducering av en ny sammanhållande grafisk profil 

Vi har under senare år arbetat med att tydligare koppla samman våra olika aktiviteter, PLAN-Mötesplatser-Digitala kanaler. Under år 2013 är det dags att ta ytterligare ett steg genom att etablera en ny sammanhållen grafisk profil för FFS. Styrelsen har arbetat med att utveckla en sådan profil under 2012 och den kommer under 2013 att införas.

Aktiviteter för att säkerställa FFS ekonomi

Trots mer och bättre verksamhet så fortsätter FFS att tappa medlemmar. Det visar sig att en bra verksamhet inte räcker till för att rekrytera nya medlemmar, utan vi måste också göra mer riktade aktiviteter som exempelvis: 1. Medlemsrekrytering av fler FFS-medlemmar, enskilda medlemmar 2. Rekrytering av fler FFS-medlemmar, organisation samt fler som väljer att vara  FFS-partner 3. Rekrytering av fler aktiva medlemmar i föreningens verksamhet. Vi är en ideell förening där stora som små insatser välkomnas. Insatserna kommer i hög grad även fortsättningsvis inte kunna ekonomiskt ge någon ersättning utan ersättningen är möten och kunskapsutbyte med andra planerare.

Gott nytt år!

Med detta inlägg tackar vi för i år och önskar er alla ett gott nytt år.

FFS summerar år 2012

Föreningen för samhällsplanering (FFS) summering av år 2012: - Utgivning av sex nummmer, två enkelnummer och två dubbelnummer, av vår tidsskrift PLAN med totalt 250 sidor. Årets teman var: Gestaltning, Planeringsprocesser, Visioner, Handel/Transporter och Äldres livsmiljöer.

- Totalt 25 stycken lokala träffar, över hela landet, i form av seminarier, mötesplatser, snick-snack mm.

- En översyn och uppdatering av vår webbsida, www.planering.org, samt cirka ett nytt blogginlägg per vecka och mellan 3-7 stycken facebookinlägg per vecka. Utvecklande av och påbörjat utgivningen av ett nytt elektroniskt nyhetsbrev e-PLAN.

FFS önskelista till tomten

Föreningen för samhällsplanerings (FFS) önskelista till tomten:1. Fler FFS-medlemmar, enskilda medlemmar: 2. Fler FFS-medllemar/PLAN-prenumeranter, organisation/företag 3. Fler aktiva medlemmar

1. Fler FFS-medlemmar, enskilda medlemmar

Är du inte medlem?, Bli det här! Då får du tidskriften PLAN hemskickad, elektroniska nyhetsbrevet e-PLAN i din inkorg tillsammans med inbjudningar till mötesplatser/snick-snack mm. År 2013 kommer du också få FFS nya bok om svensk samhällsplanering på engelska, till ett särskilt förmånligt pris.  

2. Fler FFS-medllemar/PLAN-prenumeranter, organisation/företag

Se till att din arbetsplats stöttar FFS genom att vara FFS-partner eller prenumerera på tiskriften PLAN. 

3. Fler aktiva medlemmar

Stora som små insatser för FFS välkomnas: skriv en artikel till PLAN, hjälp till med facebooksidan/planeringsbloggen, ingå i en styrelse (kontakta lokal eller nationell valberedning), se till att jobbanonnser för blivande arbetskollegor också läggs ut via FFS webb, köp in FFS kommande presentbok om svensk samhällsplanering på engelska till din arbetsplats så den kan användas som present i samband med utländska besök. All information hittar du på FFS webb.

FFS remissvar på Boverkets förslag till Vision för Sverige 2025

Boverket har inbjudit till att lämna synpunkter på verkets förslag till Vision Sverige 2025. Mer information om Boverkets förslag finns att ta del av här. Föreningen för samhällsplanering (FFS) har vid lokala möten och i föreningsstyrelsens behandlat förslaget och vill föra fram följande synpunkter.

Allmänt

Boverkets uppdrag har omfattat dels att ta fram en sammanställning av nationella mål som bör beaktas i kommunernas, länsstyrelsernas och regionernas samhällsplaneringsverksamhet; dels att ta fram en vision för Sverige 2025.

FFS anser att nationella rumsliga utvecklingsperspektiv är betydelsefulla instrument för att förmedla långsiktiga strategier, inriktningen av framtida investeringar samt göra avvägningar mellan nationella mål. Flera länder som Tyskland, Nederländerna och Danmark gör återkommande aktualiseringar som underlättar för den lokala och regionala nivån att hantera egna utvecklingsstrategier. Den svenska modellen med vissa nationella anspråk fastlagda i lag (riksintressen), andra genom riksdagsbeslut/uttalanden och åter andra övertagna från EU har successivt skapat en mycket oklar situation för lokal och regional planering som är direkt hämmande för att översiktsplanering ska uppnå såväl aktualitet som strategisk inriktning. FFS välkomnar därför regeringens uppdrag till Boverket.

Boverket pekar i sitt uppdrag avseende nationella mål på den stora svårigheten att hantera det 100-tal statliga mål som finns i den lokala och regionala samhällsplaneringen. FFS vill understryka problematiken med detta – särskilt i två avseenden. Dels behövs en bättre samordning mellan sektorsperspektiv på såväl departemental som verksnivå för att skapa tydlighet hur den lokala och regionala nivån ska hantera alla dessa statliga mål. Dels har den nuvarande urbana utvecklingen (väl visat inom forskningen) mycket stor betydelse för Sveriges konkurrenskraft. Stadsutvecklingen är en avgörande kraft för nya arbetstillfällen, för robustare regional utveckling samt för integrationen av en växande andel medborgare med annan etnisk bakgrund. FFS anser därför att en hållbar stadsutveckling är ett nationellt mål i sig. Med nuvarande logik klassificeras inte stadsutveckling som en nationell fråga. Därmed blir systemet med nationella mål som är överordnade lokala och regionala mål kontraproduktivt för svensk samhällsutveckling. FFS tillstyrker att Boverket med kraft driver frågan om en total översyn av s.k. nationella mål vare sig de har stöd i miljöbalken eller på annat sätt.

Boverkets andra uppdrag är enligt FFS förenat med avsevärda brister såväl metodologiskt som innehållsmässigt. Redovisningen av förslaget är svårt att ta till sig och förstå. Förslaget är inte heller tillräckligt tydligt avseende grundläggande frågor som: - Vem ska använda visionen? - Vad ska visionen användas till? - Hur ska den användas?

Det underlättar inte användandet av visionen på en lokal och regional nivå, som rimligen borde vara ett syfte med uppdraget. Det är vidare mycket svårt att urskilja vad som är förutsättningar, inriktningsmål/vision och det som kallas ’utmaningar’ för att nå visionen. Förslaget lider av samma brister som Boverket påvisat i uppdragets första del, dvs. att det saknas en analys av målkonflikter mellan olika mål. FFS utvecklar de metodologiska bristerna nedan.

Även innehållsmässigt har Sverige 2025 betydande brister. Flera av de s.k. utmaningarna tycks överlappa varandra och flera är otydliga. Överlappande är t.ex. Säkerställ framtidens energi och Skapa hållbar livsmiljö i staden och på landet. Luddig är t.ex. Passa in kortsiktiga verksamheter i långsiktig planering som i själva visionen enbart omfattar mineralutvinning. I faktiska planeringsprocesser behöver anspråk och restriktioner hanteras tillsammans inom en rumsligt begränsad yta. Endast så kan mål- och intressekonflikter avvägas och prioriteringar göras. Boverkets förslag saknar i hög grad den rumsliga dimension som gör det möjligt att hantera/diskutera de konflikter och de intressen som redovisas.

I det följande utvecklar FFS mer detaljerade synpunkter.

Metodologiska synpunkter

Det svenska offentliga utredningsväsendets adelsmärke är att utredningar ska beskriva både förutsättningarna för de analyser och bedömningar som görs och konsekvenser av gjorda ställningstaganden. Förslaget till vision saknar båda dessa kännetecken.

Vad gäller förutsättningar som i detta fall innefattar framtidsbedömningar av trender som påverkar samhällsutvecklingen måste de i ett fall som detta med nödvändighet begränsas till antal. Desto viktigare är det att redovisa hur urvalet görs och vilka begränsningar det kan innebära för den efterföljande analysen. Inget av detta är gjort. Vidare är de flesta trendbedömningar etc. förenade med stor osäkerhet och därför är det metodologiskt viktigt att arbeta med känslighetsanalyser. Även detta saknas. Den omfattande debatt som uppstod kring Boverkets förra vision Sverige 2009 borde tydligare använts som utgångspunkt för den nya visionen. I den debatten diskuterades tre framtidsbedömningsmetoder: vision, scenarier och långtidsutredningar. Även i anslutning till ESDP – det europeiska planeringsperspektivet – förekom en omfattande diskussion. FFS saknar en medvetenhet om med vilka syften som visioner på internationell och nationell nivå görs och hur de i andra länder nyttiggöras i nationell sektorsplanering samt planering på lokal och regional nivå.

Vad gäller konflikter och konsekvenser vill FFS peka på följande. Sverigevisionen är uppbyggd kring tre perspektiv kallade omvärldsfaktorer (4 st), utmaningar (11 st) och fyra rumsliga dimensioner. I förslaget redovisas inte inneboende konflikter mellan framförallt de identifierade utmaningarna. Det är i konflikten mellan dessa utmaningar som Sverigevisionen skulle kunnat skapa ett verkligt värde genom att vara vägledande.

Utmaningarna är i de flesta fall skrivna i presens. FFS tolkar att dessa texter beskriver situationen 2025, alltså visionen. Ibland beskriver i samma presensform situationen år 2050 och ibland verkar det vara ett rent dagsläge. Dessa otydligheter är inte acceptabla i ett kommande slutförslag. Än viktigare är att utmaningar/delvisioner inte konsekvensanalyserats i förhållande till hinder och trögheter för att röra sig i visionens riktning. FFS saknar m.a.o. en analys av vilka motkrafter respektive trender som måste brytas och vilken typ av främjande/hämmande åtgärder som krävs för att uppnå målen. Frågor som skulle behöva ställas är t.ex. Sverigevisionen ser som önskvärt att landsbygden ska utvecklas. Vilka trender måste då brytas och med vilka medel? Vad får det för konsekvenser att föra över offentliga medel från att lösa kapacitetsproblem i växande stadsregioner till landsbygd och vilka kommer att gynnas/missgynnas av detta? Om Sverigevisionen samtidigt vill lyfta stadsnätverk sammanhållna av effektivt trafikerade spårsystem - vilka investeringar krävs och hur bedöms de bli samhällsekonomiskt lönsamma? Går de två utvecklingsriktningarna att förena?

Samhällsplaneringen på lokal och regional nivå är alltmer ett samspel mellan offentliga och privata aktörer. Det präglar i hög utsträckning planeringens innehåll och process. Boverkets förslag till vision kännetecknas inte av någon medvetenhet om hur privata aktörer kan involveras i arbetet för nationella mål och vilka processer som i så fall krävs. I t.ex. Regional utvecklingsprogram (RUP) har statsmakterna haft en påtaglig ambition att involvera näringsliv och övrig privat sektor. Även Sveriges rumsliga utveckling skapar viktiga förutsättningar för näringslivets konkurrenskraft och borde således vara en tydlig del av förslaget.

Avslutningsvis vill FFS efterlysa mer transparens i arbetet. En nationell vision som inte prövas i en bred öppen debatt har föga chans att påverka framtida utvecklingsprocesser. I ett samrådsskede är det särskilt viktigt att få in synpunkter och kompletterande omvärldsperspektiv – vilket i sin tur kräver klarspråk från förslagsställaren. FFS vill därför uppmana Boverket att i slutdokumentet tydligt ange de rumsliga utvecklingsfrågor som är mest betydelsefulla för en hållbar utveckling i ett lite perifert beläget land med en öppen exportberoende ekonomi, klimathot och allt större prioriteringsproblem mellan välfärdssystemens drift och investeringar för framtida utveckling.

För Föreningen för Samhällsplanering

Carl-Johan Engström

Ordförande

FFS ger ut bok om svensk samhällsplanering på engelska. Förhandsbeställ redan nu!

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) och dess tidskrift PLAN har tidigare givit ut engelskspråkiga böcker om svensk planering. Den senaste är från 2001 och nu är det dags igen för en ny bok som visar och förklarar samhällsplaneringen i Sverige idag. Boken har möjliggjorts bla genom ett ekonomiskt stöd från Delegationen för hållbara städer, se mer information om detta på FFS planeringsbloggen här. Alla FFS medlemmar kommer att erbjudas köpa boken till extra förmånligt värde i samband med inbetalningen av 2013 års medlemskap. Det går också att redan nu förhandsbeställa boken, som är en utmärkt present i samband med utländska besök, och få bra rabatt. Mer information finns nedan.

Stor efterfrågan på engelskspråkig bok om svensk samhällsplanering

Efterfrågan på engelskspråkig information om hur svensk samhällsplanering och stadsbyggande fungerar är stor. Antalet internationella studenter har ökat vid de svenska universiteten och högskolorna sedan Bolognasystemets införande av masterprogram. Samtidigt ser vi ett ökat internationellt intresse från politiker, planerare, arkitekter, ingenjörer samt forskare som alla vill veta mer om hur vi i Sverige arbetar med hållbar stadsutveckling och gränsöverskridande samhällsplanering.

Det är nu tolv år sedan FFS engelskspråkiga bok "From Sectoral planning towards spatial development" gavs ut och trycket på en uppföljare är stort. - Det är många som hör av sig till FFS och PLAN:s redaktion om information om svensk planering på engelska, till och med Boverket hänvisar till oss då de inte själva har något att erbjuda, berättar PLANs redaktör Mats Johan Lundström.

Tillsammans med Charlotta Fredriksson och Jacob Witzell är han redaktör för FFS kommande bok "Sustainable Planning and Urban Design in Sweden". Boken kommer innehålla ett femtontal längre artiklar om svensk samhällsplanering och stadsbyggande som skrivs av ledande praktiker och forskare med erfarenhet av samhällsplanering utifrån olika perspektiv. Dessutom presenteras ett dussintal aktuella svenska planerings- och stadsbyggnadsprojekt med olika hållbarhetsprofil.

- Vi vill ge internationella läsare en förståelse för det svenska planeringssystemet och en inblick i dagens svenska planerings- och stadsbyggnadspraktik, säger Charlotta Fredriksson, som även är redaktionssekreterare för PLAN.

Boken har flera olika användningsområden - årets julklapp?

Boken passar utmärkt att använda som • introduktion till svensk planering och stadsbyggande för internationella samarbetspartners • gåva till utländska gäster vid utlandsbesök • konferensmaterial vid internationella möten • kurslitteratur vid högskolor och fortbildning

Förutom kurs- och konferenslitteratur vid utbildningar och konferenser är FFS-boken en utmärkt gåva till utländska gäster eller vid utlandsbesök. - Kanske är det årets julklapp till internationella samarbetspartners? funderar Mats Johan Lundström som gärna tar emot beställningar före jul.

Beställ redan idag, få rabatt!

Ordinarie pris är 250 kr inkl moms. Vid förhandsbeställning (senast 31 januari 2013) av minst 25 exemplar är priset 200 kr inkl moms. Ytterligare rabatt kan erhållas vid förhandsbeställning över 100 ex. Frakt tillkommer på ovanstående priser. Betalning sker mot faktura.

Specialpris för FFS-medlemmar

Medlemmar i Föreningen för Samhällsplanering (FFS) kommer att erbjudas att köpa boken till ett rabatterat pris vid beställning i samband med betalning av medlemsavgiften för 2013. Mer information kommer ges i samband med aviseringen av medlemsavgiften i början av nästa år. Är du inte FFS-medlem kan du bli det här.  

Information om hur man förhandsbeställer

Skicka din förhandsbeställning av boken "Planning and Sustainable Urban Development in Sweden" till Föreningen för Samhällsplanerings kansli: forkop@planering.org  I beställning behöver vi följande information: Beställarens namn, fakturaadress, telefonnummer, e-post samt leveransadress/gatuadress om annan än fakturaadressen.

Detaljerad information om bokens upplägg och innehåll

Boken innefattar två delar. Den första delen innefattar ett femtontal längre texter av forskare (men även några erfarna praktiker) som utifrån olika perspektiv behandlar svensk samhällsplanering och det svenska planeringssystemet, såväl historisk utveckling som läget idag. Den andra delen presenterar mer kortfattat ett 15-tal föredömliga och intressanta svenska stadsbyggnadsprojekt med tydlig hållbarhetsinriktning.

Del 1: Urban planning in Sweden (preliminära rubriker)

- Sustainable development in a Swedish perspective; Kristina Nilsson, professor, Luleå Tekniska Universitet - Planning in a New Reality – new conditions, demands and discourses; Göran Cars, professor & Carl-Johan Engström, gästprofessor, KTH - The Swedish Planning Legislation – a historic perspective; Gösta Blücher, f d generaldirektör/adj professor (tidigare Boverket & BTH) - The Swedish Planning System in a Legal Perspective – the PBA and related legislation; Reigun Thune Hedström, seniorkonsult, Reigun consult (tidigare SKL) - Swedish Regions and Regional Development – in a Swedish and European Perspective; Ulf Wiberg, professor, Umeå universitet - Regional Planning in Sweden; Göran Johnson, arkitekt SAR-MSA (tidigare Regionplanekontoret, Stockholms läns landsting) - Strategic Urban Planning and the New Generation of Comprehensive Plans; Charlotta Fredriksson, TeknD, konsult, WSP Analys & strategi - Implementation of Development Projects; Thomas Kalbro, professor, KTH - Urban Policy in a National Perspective; Åsa Dahlin, TeknD, verksam vid Boverket - Multi-level governance for environmentally sustainable urban development; Mats Johan Lundström, tekn. Lic, KTH - Exporting Swedish Know-How and Expertise in Sustainable Urban Development; Ulf Ranhagen, adj professor, KTH - Swedish Transport Planning – a New Deal in a New Reality; Susanne Ingo, arkitekt SAR-MSA, utvecklingsstrateg, Trafikverket - Housing and Housing Policy; Bo Bengtsson, professor, IBF/Uppsala universitet - Sustainable Urban Development in a Social Perspective; Micael Nilsson, fil. Dr, verksam vid Boverket - Communicative Planning Processes - Involving the Citizens; Johan Wänström, fil. Dr, Linköpings universitet - Public Space in the Post-Industrial City; Torbjörn Andersson, adj professor, SLU Ulltuna

Del 2: Sustainable Urban Development in Sweden

I bokens andra del presenteras ca 15 svenska stadsbyggnads- och planeringsprojekt, bl a från Lund, Malmö, Kiruna, Stockholm och Göteborg.

Annonsera i FFS PLAN, FFS ePLAN och på vår webbplats

 Har din organisation behov av att annonsera framöver, exempelvis rekryteringsannonser? Föreningen för samhällsplanering (FFS) erbjuder prisvärda annonser riktade till rätt målgrupp. Du kan välja att annonsera via något av följande medier eller att göra kombinationer av följande medier:

  • vår webb www.planering.org,
  • vårt nya elektroniskt nyhetsbrev FFS ePlan
  • vår tidskrift Plan.
Stoppdatum för annonser till kommande tidskriften PLAN:s dubbelnummer nr 5-6 som kommer ut vecka 51 är den 23/11. Stoppdatum för annonser till kommande FFS ePLAN som ska skickas 19/11 är den 16/11. På webben anpassar vi oss till era önskemål avseende annonsernas tider. Du hittar all information på länken här.

PLAN nr 4 år 2012 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 4 år 2012 är på ingång, och kommer att distribueras till alla medlemmar denna vecka. Temat för detta nummer är “visioner”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni kommer då också få PLAN nr 1 och 2/3 2012 hemskickade till er. Innehållet i  PLAN nr 4 - Visoner som maktmedel, Josefina Syssner - Tänk om det går..., Johanna Wahlqvist - Det omöjliga är det nödvändiga, Josefin Wangel - Vision Sverige 2025 – ur ett samhällsplaneringsperspektiv, S Adolfsson Jörby, J Resmark & M Storm - Vision Sverige 2009, Carl-Johan Engström - Älvstaden – öppen för världen, Bo Aronsson

Utöver dessa temaartiklar även: - Nytt & noterat - Ledare - Delegationen för hållbara städer identifierar hinder för hållbar stadsutveckling..., L Dübeck & K Schylberg - Den nya instansordningen, Carl-Gustaf Hagander - Lars Husberger 1939–2012 - English Abstracts

FFS söker webbredaktör - arbetet är arvoderat

Föreningen för samhällsplanering (FFS) är mitt inne i ett spännande arbete med att utveckla sina digitala informationskanaler. De huvudsakliga informationskanalerna är webbplatsen, blogg, facebook-sida samt ett nytt digitalt nyhetsbrev. En ny organisation för att utveckla dessa digitala kanaler börjar komma på plats. Vi söker nu en ny webbredaktör som dels ska ajourhålla den nuvarande webbplatsen www.planering.org, dels ska vara beställare för och utveckla innehållet på en ny webbplats som är tänkt att lanseras i början av 2013. Arbetet är arvoderat. Den nuvarande webbredaktören har tagit fram ett förslag på inriktning för en framtida webbplats. Förslaget har förankrats hos föreningens styrelse. Den nya webbplatsen är tänkt att samla allmän information om föreningen, de aktiviteter som föreningen genomför samt omvärldsbevakning i form av kortare texter i bloggformat. Webbplatsens innehåll är tänkt att knytas närmare föreningens Facebook-sida och föreningens nya digitala nyhetsbrev. På sikt kommer också ett digitalt, sökbart artikelarkiv för föreningens tidskrift PLAN att utvecklas. Rekommendationen är att en ny webbplats baseras på Wordpress, som redan är den plattform som FFS blogg nyttjar. Det är därför en fördel om du har vana vid att arbeta i Wordpress. Du bör därtill ha grundläggande färdigheter i HTML. Har du kunskap om stilmallar (CSS), PHP och MySQL så är det en fördel, då det möjliggör mindre anpassningar i webbplatsens struktur efterhand nya behov uppstår.

Tanken är att den nya webbplatsen ska vara:

  • tydligare gentemot befintliga och potentiella medlemmar
  • enklare för besökare och publicister samt
  • attraktivare för annonsörer och partners

Som webbredaktör är du mitt i hela föreningens verksamhet och får stora möjligheter att påverka hur föreningen kommunicerar, och därmed hur FFS uppfattas av medlemmar och allmänhet.

För mer information kontakta FFS ordförande Carl-Johan Engström. Kontaktuppgifter finner du här.