Den 23 november firade lokalavdelningarna i Väst och Stockholm-Mälardalen föreningens och tidskriftens 75-årsjubileum. Föreningen för samhällsplanering och PLAN startades 1947 och trekvarts sekel senare firade vi med inspirerande seminarium, mingel och festligheter i Stockholm och Göteborg.
Som ny medlem i Open House Stockholm kan vi aktivt delta i en verksamhet som varje år lockar stora mängder Stockholmare att gå man ur huse för att upptäcka och utforska stadsrum, våra offentliga platser och byggnader, deras historia och hur staden planerats och förändras genom tiden.
Efter en timme och tio minuter når samtalet så oundvikligen Nobelcentret. Då väcks den fulla uppmärksamheten hos de vithövdade som fyller bänkraderna närmast scenen, men förhoppningsvis har de varit med på den lite mer nyanserade vägen dit också.
Sjuttio år efter starten är Föreningen för samhällsplanering och tidskriften PLAN starkare än på länge.
Med Sveriges första grön-, blå och vitstrukturplan vill vi i Gällivare kommun skapa en gemensam syn rörande användning, hantering och utformning av snö, vatten, grönska och vägar. Arbetet har utvecklats för att hitta konkreta lösningar som svarar mot hållbarhetsmålen och Gällivares vision om att vara ”En arktisk småstad i världsklass”, där utevistelse är möjligt året runt och där snö ses som en tillgång, även inne i staden.
Vi ser fram emot ett spännande & kreativt möte med möjlighet att lära känna varandra och tillsammans förflytta föreningen in i framtiden.
Föreningen för Samhällsplanerings deltagande i EU-projektet SPECIAL lider mot sitt slut och vi vill dela med oss av goda erfarenheter och exempel på energismart samhällsplanering och arkitektur i Sverige och Europa.
Ett hundratal planerare, främst landskapsarkitekter och ansvariga för skollokaler, men även några politiker, samlades i Sundbyberg 3-4 juni för en bred genomgång av vad som behövs i den fysiska miljön för att våra barn och unga ska få en bra start i livet. Kunskapen om barns behov av utrymme i det fria är numera väl underbyggd, men det är svårt att sprida insikterna utanför skaran av redan frälsta. Den rådande trenden ”tät stad till varje pris” går inte att tränga igenom.
En nyhet från förra årets budget är Stadsmiljöavtal med syfte att stimulera insatser för hållbara transporter i städer och bidra till ökad andel kollektivtrafik, cykel och gång samt innovativa och klimateffektiva lösningar inom kollektivtrafiken. De ska också bidra till god bebyggd miljö, ökat bostadsbyggande, frisk luft, hållbar arbetspendling, ökad sysselsättning. Under perioden 2015-2018 fördelas totalt två miljarder till medfinansiering med högst 50 % av investeringar i lokal och regional kollektivtrafik.
Föreningen för samhällsplanering (FFS) ger ut tidskriften PLAN, anordnar intressanta mötesplatser och driver frågor om samhällsplaneringens och planerarrollens utveckling. Vi har för närvarande fem stycken lokalavdelningar, men vill gärna starta upp fler. Det är därför med stor glädje som vi vill inbjuda till en uppstart av FFS Östergötland den 18/3 i Linköping. Så här skriver initativtagarna i inbjudan: Vi hoppas att lokalavdelningen kommer utvecklas till en mötesplats för samhällsintresserade planerare och intresserade samhällsplanerare. Vi startar med att organisera lokalavdelningen på ett årsmöte och diskuterar under lättsamma former det kommande årets aktiviteter.
Det är nu dags att betala in medlemsavgifterna i Föreningen för samhällsplanering (FFS) för år 2015, respektive förnya prenumerationen på tidskriften PLAN för år 2015.
Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 1 år 2015 har skickas ut till er FFS medlemmar. Temat för detta nummer är “Processer”, både formella och informella planeringsprocesser.
Vi har hittat ett företag som vi tror på. Det heter Konstella (www.konstella.se), och ägs av Sveriges Kommuner & Landsting. De har hand om all administration kopplat till SKL:s kurser och konferenser. De är 12-15 personer. De har erfarenhet av att hjälpa ideella föreningar liknande våran bla Sveriges Kommunaltekniska Förening. De uppfyller därmed våra kriterier - Långsiktig ägare - Mellanstort företag dvs ej så sårbart - Erfarenhet av liknande föreningar - Professionella verktyg och metoder för administration
Föreningen för samhällsplanering (FFS) nationella årsmöte genomförs torsdag den 23/4 2015. Vi kommer att vara hos vår nya FFS+ partner Sweco som bistår med lokaler i Stockholm.
Föreningen för samhällsplanering (FFS) ger ut tidskriften Plan, och har gjort så sedan starten år 1947. Varje år har det tagits fram sex stycken ny nummer. Redaktionen bestående av Björn Eklund, Malin Bosaeus och Anton Sjöblom har tillsammans med sin redaktionskommitté tagit fram en arbetsplan för framtagandet av år 2015 års nummer:
Arbetet med genomgången av Föreningen för samhällsplanering (FFS) omfattande arkiv fortskrider.
En ideel förening, som Föreningen för samhällsplanering (FFS) är, styrs naturligtvis verksamhetsmässigt utifrån årsmöten. Vi har dock valt att de senaste åren skriva ned några nyårslöften inför det kommande året. Sådant som vi redan nu kan se, eller som vi kan utgå kommer att ske inom FFS. Våra nyårslöften för år 2015 framgår nedan. Hjälp till att uppfylla dessa löften genom att fortsätta vara medlem eller bli medlem i FFS. Gott nytt år!
Föreningen för samhällsplanering (FFS) summering av verksamheten år 2014, det 67:e året i föreningens historia, utgår ifrån de nyårslöften vi satte upp i ett blogginlägg för ett år sedan den 31/12 2013 och som går att läsa här. Imorgon avger vi här på FFS blogg våra nyårslöften inför år 2015, men först uppföljning av år 2014:
Matilda Swart Rehn, ledamot i styrelsen sedan 2023, är ny medlemsansvarig i föreningen. Matilda arbetar med vårt medlemssystem och håller ordning.