PLAN

FFS summerar år 2012

Föreningen för samhällsplanering (FFS) summering av år 2012: - Utgivning av sex nummmer, två enkelnummer och två dubbelnummer, av vår tidsskrift PLAN med totalt 250 sidor. Årets teman var: Gestaltning, Planeringsprocesser, Visioner, Handel/Transporter och Äldres livsmiljöer.

- Totalt 25 stycken lokala träffar, över hela landet, i form av seminarier, mötesplatser, snick-snack mm.

- En översyn och uppdatering av vår webbsida, www.planering.org, samt cirka ett nytt blogginlägg per vecka och mellan 3-7 stycken facebookinlägg per vecka. Utvecklande av och påbörjat utgivningen av ett nytt elektroniskt nyhetsbrev e-PLAN.

PLAN:s diskussionsartikel nr 5-6 år 2012 "Bättre planering för en åldrande befolkning"

Föreningen för samhällspanering (FFS) ger ut tidsskriften PLAN fyra gånger per år. Tidsskriften går enbart till de som är medlemmar i FFS. För att öka interaktivteten mellan PLAN och föreningens digitala medier kommer vi att välja ut en artikel per nummer som även kommer att publiceras här. Det möjliggör en snabbare diskussion än vad fallet varit tidigare. Diskussionen är också självklart öppen för de som inte är medlemmar. Förhoppningen är också att publiceringen av en artikel per nummer kommer att väcka intresse av att bli medlem i FFS för de som ännu inte är det och på så sätt kunna ta del av alla de intressanta artiklar som publiceras i PLAN. Vi väljer att denna gång, PLAN nr 5/6 år 2012, att presentera artikeln ""Bättre planering för en åldrande befolkning" av Curt Persson, orförande i Pensionärernas Riksorganisation (PRO).

Bättre planering för en åldrande befolkning

Äldres livskvalitet är i hög utsträckning kopplat till boendet och boendemiljön. Att bo på ett sätt som skapar förutsättningar för delaktighet i samhället, ett rikt socialt liv och meningsfulla aktiviteter är därför en mycket angelägen fråga för PRO.

Den stora majoriteten av dem som är 65 år och äldre bor i det vanliga bostadsbeståndet. Över 80 procent av dem som är 80 år och äldre bor kvar i sin ordinarie bostad. Men det säger ingenting om hur boendet är, eller om hur många som verkligen vill bo kvar hemma om det fanns andra bra alternativ anpassade efter äldres behov.

Runt hälften av landets pensionärer bor i hyreshus. Många bor kvar i det hus de flyttade till under 50- och 60-talen. Med stigande ålder ökar andelen som har någon form av rörelsehinder. Det får konsekvenser för boendet. PRO har under de senaste åren genomfört undersökningar för att få reda på hur tillgängligt medlemmarnas boende är[i], vad medlemmarna förväntar sig av sitt boende[ii] samt hur kommunerna planerar för äldres boende[iii]. Dessa undersökningar redovisas nedan.

Brister i befintligt boende

Riksdagen har slagit fast följande mål för bostadspolitiken:

”Alla ska ges förutsättningar att leva i goda bostäder till rimliga kostnader, i en stimulerande och trygg miljö inom långsiktigt hållbara ramar.”

Under 2007 genomförde PRO en syneförättning, för att få en bild av hur bostadssituationen ser ut för dem som bor i lägenheter byggda under 40-, 50-, 60- och 70-talen. Sammanlagt genomfördes 393 syneförättningar i 78 kommuner.

Resultatet av denna granskning är mycket nedslående. Riksdagens mål är inte alls uppfyllt. Bostäder som är byggda under den aktuella tiden är inte planerade för människor med olika former av rörelsehinder. Många hus saknar hiss och där det finns är det ofta trappavsatser till hissen. Vissa lägenhetsutrymmen är trånga. Inte minst gäller det toalett och badrum. Trösklar och allt för smala dörrbredder kan göra det svårt att ta sig mellan lägenhetens olika rum. Vidgar vi tillgänglighetsbegreppet till att även omfatta den närliggande miljön och möjligheten att nå olika former av service blir bristerna ännu större. Det är framför allt i det äldre bostadsbeståndet som brister i tillgänglighet är som störst. Men det uppförs också moderna lägenheter som inte är tillgängliga för personer som behöver förflyttningshjälpmedel. Dagens plan- och bygglagstiftning gör det möjligt att bygga lägenheter som inte uppfyller rimliga krav på tillgänglighet. Den bristande tillgängligheten kommer därför inte automatiskt att byggas bort i takt med att andelen bostadshus byggda efter 1970-talet minskar.

Den dåliga tillgängligheten rimmar illa med den politiska ambitionen att äldre människor inte ska tvingas flytta när krafterna tryter och de får behov av insatser från äldreomsorgen. I grunden handlar detta om den enskilda människans valfrihet, om möjligheten att kunna välja sin bostad.

Ansvaret för äldres boende är i stor utsträckning kommunernas. Enligt Socialtjänstlagen ska kommunen verka för att äldre människor får goda bostäder. PROs syneförättning visar dock att det fortfarande är långt kvar innan äldre människor har bostäder anpassade efter deras behov.

Dagligvaruhandel och vårdcentral viktigt för livskvalitet

Det är viktigt att bostaden och närmiljön erbjuder äldre en livsmiljö där det går att känna trygghet, säkerhet, livskvalitet och värdighet hela livet. Men vilka faktorer i boendemiljön främjar ett bra liv? För att få svar på denna fråga genomförde PRO en undersökning Boende och livsmiljö i början av 2012. Postala enkäter skickades till 10 000 medlemmar i sex kommuner: Haparanda, Storuman, Ragunda, Karlstad, Kalmar och Varberg. Svarsfrekvens var ca 50 procent.

Respondenterna fick 14 faktorer att ta ställning till. Listan nedan visar vad som är viktigt för boendemiljön för att kunna bibehålla aktivitet och kvalitet i vardagen när respondenterna rangordnar faktorerna efter en värdeskala mellan 1 och 6.

  1. Närhet till dagligvaruhandel
  2. Närhet till primärvård/vårdcentral
  3. Tillgängliga utemiljöer
  4. Närhet till kommunikationer
  5. Närhet till hälsoinriktad omsorg
  6. Möjlighet att bo kvar i närområdet
  7. Nolltaxa på kollektivtrafiken
  8. Möjlighet till motion
  9. Gemensam tjänst i boendet för bank, IT med mera
  10. Närhet till samhällslokaler

Närhet till dagligvaruhandel värderas högt. Det gäller för såväl kvinnor som män. Det gäller också oberoende av om man är gift, ogift eller änka/änkling. Närhet till dagligvaruhandel rankas högst av dem i åldern upp till och med 79 år.

Tätt efter närhet till dagligvaruhandel följer faktorerna närhet till primärvård/vårdcentral och tillgängliga utemiljöer. Topplistan över vad respondenterna anser som ett absolut krav i boendemiljön visar att placeringarna 1-4 är likadana som när faktorerna listas efter värdeskalan.

Det finns skillnader mellan olika åldersgruppers värderingar. De yngre äldre lägger större vikt vid fler aspekter av boendet än vad de äldre äldre gör. I åldersgruppen 80-99 år anses närhet till primärvård/vårdcentral vara viktigast. Närhet till dagligvaruhandel, tillgängliga utmiljöer och närhet till kommunikationer förlorar också i värde med stigande ålder.

Boende för ett aktivt, hälsosamt och bra äldreliv

Enkäten om boendemiljö och livskvalitet avslutades med en öppen fråga om hur boendemiljön ska vara för ett aktivt, hälsosamt och bra äldreliv.

Många av dem som svarat på den öppna frågan slår fast att möjligheterna till ett självständigt liv är grundläggande. Samhällsplaneringen måste ta större hänsyn till att samhället ska fungera för alla åldrar. Planering av bostäder och boendemiljö ska ha de äldres aktiva deltagande i fokus och hänsyn ska tas till olika livsvillkor. Det är även viktigt att uppmärksamma förändrade prioriteringar som följer med stigande ålder.

Flera lyfter fram frågan om nedläggningar av affärer, service och samlingslokaler. När mataffären försvinner förstärks upplevelsen av att inte längre kunna klara sig själv. I svaren uttrycks många önskemål om aktiviteter och tillägg i boendemiljön som kan tänkas höja värdet i boendet. Det kan till exempel vara körsång, busskurer, bastu, träffpunkt, gympa, trädgård för odling av grönsaker med mera. Många är bekymrade över sin ekonomiska situation och därmed möjligheterna att välja en bra bostad och miljö. Det handlar ofta om låga pensioner och dyra hyror.

Resultatet i undersökningen om boendemiljö och livskvalitet visar att det är hög tid att ta itu med frågan om närhet till dagligvaruhandeln. Äldre vill leva ett oberoende och bra liv så länge som möjligt. Överhuvudtaget uttrycks i undersökningen en vilja att ha rätten att bestämma över sig själv.

PRO tar tempen på boendet

PRO har för andra gången genomfört en granskning av flertalet av landets kommuner. Kartläggningen som kallas Äldrebarometern visar hur det ser ut idag i kommunerna när det gäller äldreomsorg och boende.

PROs medlemmar har fått betygsätta 30 områden utifrån ett gemensamt formulär. Det lägsta betyget var ett och det högsta sex. För varje betyg fanns angivet vilka grunder som skulle gälla för att erhålla de olika betygen. De 30 områdena var i sin tur uppdelade i åtta huvudområden:

  1. Boende-, vanligt boende, särskilt boende och trygghetsboende.
  2. Tillgänglighet till byggnader och miljöer.
  3. Transporter-, kollektivtransporter och färdtjänst.
  4. Gemenskap och fritidsverksamhet.
  5. Medborgerligt deltagande och inflytande.
  6. Åldersdiskriminering.
  7. Information och kommunikation.
  8. Omsorg, vård och service.

När det gäller boendet har PRO granskat tillgängligheten i det befintliga boendet, kommunernas satsningar på att förbättra tillgängligheten, tillgång till trygghetsboende och tillgång till särskilt boende. För att kommunerna ska kunna få betyg fem och sex på den sexgradiga betygskalan har höga krav ställts. För betyget sex ska bland annat kommunens flerfamiljshus med fler än två våningar ha hiss. Något enstaka undantag kan få förekomma. Boendet är det område som generellt får lägst betyg i denna undersökning. Resultaten visar att det inte görs några större satsningar på att göra boendet mer tillgängligt. Det är också anmärkningsvärt att tillgången till trygghetsboenden får ett så lågt betyg. Genomsnittet för boende i Sverige är följande, betygen är ett till sex:

Tillgänglighet befintligt boende              3,04

Satsning öka tillgängligheten                 2,84

Tillgång till trygghetsboende                  2,59

Tillgång till särskilt boende                     3,62

PROs slutsatser

PRO konstarerar att kommunerna måste bli bättre på att planera för den åldrande befolkningens behov. Det behövs allt från säkra trafiklösningar där det går att ta sig fram med rollator eller rullstolar till alternativ för dem som inte är så sjuka att de behöver vård- och omsorgsboende, men vill bo tillsammans med andra. Trygghetsboende eller seniorboende med tillgång till matsal, gemensamhetslokaler och annan service kan vara ett alternativ. Privata alternativ växer fram, men många av dessa har höga insatser eller mycket höga hyror. PRO anser att kommunerna måste bli skyldiga enligt lag att ansvara för att det finns tillgång till lämpligt boende som även äldre med låga inkomster kan flytta till. Äldre behöver ha närhet till dagligvaruhandel, apotek, vård- och omsorg i närmiljön för att kunna fungera i vardagen. Därför måste det byggas fler hyresrätter för äldre i centrala lägen. För detta krävs förstärkt lagstiftning och statliga stimulansmedel.

PROs kongress 2012 fattade beslut om att ta fram ett boendeprogram för äldre. Boende är inte enbart en fråga om anpassade badrum eller bredden på dörröppningar. Det handlar om stadsbilden och miljön, möjlighet till utevistelse, närhet till service och kommunikationer, social gemenskap i gemensamhetslokaler och restauranger. Det kräver angreppssätt från flera olika kunskapsområden; samhällsplanering, arkitektur, byggande, framtidsforskning, äldrekompetens med flera. PROs boendeprogram presenteras under hösten 2013.

Curt Persson


[i] Syneförrättning av bostäder från 1940-, 50- och 60-talen, PRO 2007.

[ii] Boende och livsmiljö, PRO 2012.

[iii] Äldrebarometern 2012, PRO 2012.

PLAN nr 5-6 år 2012 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 5-6 år 2012 är på ingång, och kommer att distribueras till alla medlemmar denna vecka. Temat för detta nummer är “Handel&Transporter” samt "Äldre". Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni kommer då också få PLAN nr 1 , 2/3 samt 4 2012 hemskickade till er. plan2012-5-6-omslag

Innehållet i  PLAN nr 5-6

Tema Handeln och transporterna Introduktion • Mats Johan Lundström Hur konsumenter reser till externa handelsplatser • Karoline Kristo Hållbara inköpstransporter kräver planering • Lena Smidfelt Rosqvist & Lena Hiselius Hållbara inköpsresor kräver nytt tankesätt • Mathias Wärnhjelm Miljöhänsyn på externhandelns villkor – planeringsprocessen för Västra Erikslund • Karolina Isaksson

Tema Äldres livsmiljöer Introduktion • Mats Johan Lundström Bättre planering för en åldrande befolkning • Curt Persson Unga idéer om äldres boendemiljöer • Johanna Grönkvist & Tomas Lagerwall

Utöver dessa temaartiklar även: - Ledare - Nytt & noterat - Umeås planering prisas - Aktuell plan: Science Village, Lund - Ny väg till nya vägar och järnvägar – medfinansiering som planeringsinstrument • John Hultén - Så kan informationssamhällets landvinningar lösa stadstrafikens problem • Anders Gullberg - Litteratur ”Världens bästa plats“ – recension • Carl-Johan Engström - English Abstracts

FFS ger ut bok om svensk samhällsplanering på engelska. Förhandsbeställ redan nu!

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) och dess tidskrift PLAN har tidigare givit ut engelskspråkiga böcker om svensk planering. Den senaste är från 2001 och nu är det dags igen för en ny bok som visar och förklarar samhällsplaneringen i Sverige idag. Boken har möjliggjorts bla genom ett ekonomiskt stöd från Delegationen för hållbara städer, se mer information om detta på FFS planeringsbloggen här. Alla FFS medlemmar kommer att erbjudas köpa boken till extra förmånligt värde i samband med inbetalningen av 2013 års medlemskap. Det går också att redan nu förhandsbeställa boken, som är en utmärkt present i samband med utländska besök, och få bra rabatt. Mer information finns nedan.

Stor efterfrågan på engelskspråkig bok om svensk samhällsplanering

Efterfrågan på engelskspråkig information om hur svensk samhällsplanering och stadsbyggande fungerar är stor. Antalet internationella studenter har ökat vid de svenska universiteten och högskolorna sedan Bolognasystemets införande av masterprogram. Samtidigt ser vi ett ökat internationellt intresse från politiker, planerare, arkitekter, ingenjörer samt forskare som alla vill veta mer om hur vi i Sverige arbetar med hållbar stadsutveckling och gränsöverskridande samhällsplanering.

Det är nu tolv år sedan FFS engelskspråkiga bok "From Sectoral planning towards spatial development" gavs ut och trycket på en uppföljare är stort. - Det är många som hör av sig till FFS och PLAN:s redaktion om information om svensk planering på engelska, till och med Boverket hänvisar till oss då de inte själva har något att erbjuda, berättar PLANs redaktör Mats Johan Lundström.

Tillsammans med Charlotta Fredriksson och Jacob Witzell är han redaktör för FFS kommande bok "Sustainable Planning and Urban Design in Sweden". Boken kommer innehålla ett femtontal längre artiklar om svensk samhällsplanering och stadsbyggande som skrivs av ledande praktiker och forskare med erfarenhet av samhällsplanering utifrån olika perspektiv. Dessutom presenteras ett dussintal aktuella svenska planerings- och stadsbyggnadsprojekt med olika hållbarhetsprofil.

- Vi vill ge internationella läsare en förståelse för det svenska planeringssystemet och en inblick i dagens svenska planerings- och stadsbyggnadspraktik, säger Charlotta Fredriksson, som även är redaktionssekreterare för PLAN.

Boken har flera olika användningsområden - årets julklapp?

Boken passar utmärkt att använda som • introduktion till svensk planering och stadsbyggande för internationella samarbetspartners • gåva till utländska gäster vid utlandsbesök • konferensmaterial vid internationella möten • kurslitteratur vid högskolor och fortbildning

Förutom kurs- och konferenslitteratur vid utbildningar och konferenser är FFS-boken en utmärkt gåva till utländska gäster eller vid utlandsbesök. - Kanske är det årets julklapp till internationella samarbetspartners? funderar Mats Johan Lundström som gärna tar emot beställningar före jul.

Beställ redan idag, få rabatt!

Ordinarie pris är 250 kr inkl moms. Vid förhandsbeställning (senast 31 januari 2013) av minst 25 exemplar är priset 200 kr inkl moms. Ytterligare rabatt kan erhållas vid förhandsbeställning över 100 ex. Frakt tillkommer på ovanstående priser. Betalning sker mot faktura.

Specialpris för FFS-medlemmar

Medlemmar i Föreningen för Samhällsplanering (FFS) kommer att erbjudas att köpa boken till ett rabatterat pris vid beställning i samband med betalning av medlemsavgiften för 2013. Mer information kommer ges i samband med aviseringen av medlemsavgiften i början av nästa år. Är du inte FFS-medlem kan du bli det här.  

Information om hur man förhandsbeställer

Skicka din förhandsbeställning av boken "Planning and Sustainable Urban Development in Sweden" till Föreningen för Samhällsplanerings kansli: forkop@planering.org  I beställning behöver vi följande information: Beställarens namn, fakturaadress, telefonnummer, e-post samt leveransadress/gatuadress om annan än fakturaadressen.

Detaljerad information om bokens upplägg och innehåll

Boken innefattar två delar. Den första delen innefattar ett femtontal längre texter av forskare (men även några erfarna praktiker) som utifrån olika perspektiv behandlar svensk samhällsplanering och det svenska planeringssystemet, såväl historisk utveckling som läget idag. Den andra delen presenterar mer kortfattat ett 15-tal föredömliga och intressanta svenska stadsbyggnadsprojekt med tydlig hållbarhetsinriktning.

Del 1: Urban planning in Sweden (preliminära rubriker)

- Sustainable development in a Swedish perspective; Kristina Nilsson, professor, Luleå Tekniska Universitet - Planning in a New Reality – new conditions, demands and discourses; Göran Cars, professor & Carl-Johan Engström, gästprofessor, KTH - The Swedish Planning Legislation – a historic perspective; Gösta Blücher, f d generaldirektör/adj professor (tidigare Boverket & BTH) - The Swedish Planning System in a Legal Perspective – the PBA and related legislation; Reigun Thune Hedström, seniorkonsult, Reigun consult (tidigare SKL) - Swedish Regions and Regional Development – in a Swedish and European Perspective; Ulf Wiberg, professor, Umeå universitet - Regional Planning in Sweden; Göran Johnson, arkitekt SAR-MSA (tidigare Regionplanekontoret, Stockholms läns landsting) - Strategic Urban Planning and the New Generation of Comprehensive Plans; Charlotta Fredriksson, TeknD, konsult, WSP Analys & strategi - Implementation of Development Projects; Thomas Kalbro, professor, KTH - Urban Policy in a National Perspective; Åsa Dahlin, TeknD, verksam vid Boverket - Multi-level governance for environmentally sustainable urban development; Mats Johan Lundström, tekn. Lic, KTH - Exporting Swedish Know-How and Expertise in Sustainable Urban Development; Ulf Ranhagen, adj professor, KTH - Swedish Transport Planning – a New Deal in a New Reality; Susanne Ingo, arkitekt SAR-MSA, utvecklingsstrateg, Trafikverket - Housing and Housing Policy; Bo Bengtsson, professor, IBF/Uppsala universitet - Sustainable Urban Development in a Social Perspective; Micael Nilsson, fil. Dr, verksam vid Boverket - Communicative Planning Processes - Involving the Citizens; Johan Wänström, fil. Dr, Linköpings universitet - Public Space in the Post-Industrial City; Torbjörn Andersson, adj professor, SLU Ulltuna

Del 2: Sustainable Urban Development in Sweden

I bokens andra del presenteras ca 15 svenska stadsbyggnads- och planeringsprojekt, bl a från Lund, Malmö, Kiruna, Stockholm och Göteborg.

Annonsera i FFS PLAN, FFS ePLAN och på vår webbplats

 Har din organisation behov av att annonsera framöver, exempelvis rekryteringsannonser? Föreningen för samhällsplanering (FFS) erbjuder prisvärda annonser riktade till rätt målgrupp. Du kan välja att annonsera via något av följande medier eller att göra kombinationer av följande medier:

  • vår webb www.planering.org,
  • vårt nya elektroniskt nyhetsbrev FFS ePlan
  • vår tidskrift Plan.
Stoppdatum för annonser till kommande tidskriften PLAN:s dubbelnummer nr 5-6 som kommer ut vecka 51 är den 23/11. Stoppdatum för annonser till kommande FFS ePLAN som ska skickas 19/11 är den 16/11. På webben anpassar vi oss till era önskemål avseende annonsernas tider. Du hittar all information på länken här.

PLAN nr 4 år 2012 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 4 år 2012 är på ingång, och kommer att distribueras till alla medlemmar denna vecka. Temat för detta nummer är “visioner”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni kommer då också få PLAN nr 1 och 2/3 2012 hemskickade till er. Innehållet i  PLAN nr 4 - Visoner som maktmedel, Josefina Syssner - Tänk om det går..., Johanna Wahlqvist - Det omöjliga är det nödvändiga, Josefin Wangel - Vision Sverige 2025 – ur ett samhällsplaneringsperspektiv, S Adolfsson Jörby, J Resmark & M Storm - Vision Sverige 2009, Carl-Johan Engström - Älvstaden – öppen för världen, Bo Aronsson

Utöver dessa temaartiklar även: - Nytt & noterat - Ledare - Delegationen för hållbara städer identifierar hinder för hållbar stadsutveckling..., L Dübeck & K Schylberg - Den nya instansordningen, Carl-Gustaf Hagander - Lars Husberger 1939–2012 - English Abstracts

FFS nya e-PLAN har skickats per epost

FFS har fått en ny informationskanal - det nystartade nyhetsbrev e-PLAN! Nyhetsbrevet e-PLAN skickades för första gången ut nu i veckan. Om du är FFS-medlem men inte har fått e-PLAN bör du på en gång kontakta kansliet, så att vi får din korrekta mail-adress. I medlemsregistret saknas e-postadress för ett antal medlemmar. Det har också visat sig att vissa e-postadresser är felaktiga och returnerar e-PLAN. Tanken med e-PLAN är ett nyhetsbrev som ska samla aktuell föreningsinformation, samhällsplaneringsrelaterade notiser och länktips, d.v.s. omvärldsbevakning, samt ge utrymme för platsannonsering. Nyhetsbrevet utgör ett mer aktualitetsbetonat komplement till föreningens tidskrift PLAN, som även framgent kommer utgöra stommen i föreningens kommunikation. Nyhetsbrevet kommer att skickas per epost enbart till de som är medlemmar i FFS, för att på så sätt öka medlemsnyttan. Vår webb, blogg och facebooksida kommer dock även fortsättningsvis att vara öppna för alla intresserade dvs oavsett om man är eller inte är  FFS medlem.

Under hösten och vintern provar vi oss fram. Har du frågor, idéer eller önskar annonsera är du välkommen att kontakta redaktionen på eplan@planering.org

PLAN:s diskussionsartikel nr 2-3 år 2012: "Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd!"

Föreningen för samhällspanering (FFS) ger ut tidsskriften PLAN fyra gånger per år. Tidsskriften går enbart till de som är medlemmar i FFS. För att öka interaktivteten mellan PLAN och föreningens digitala medier kommer vi att välja ut en artikel per nummer som även kommer att publiceras här. Det möjliggör en snabbare diskussion än vad fallet varit tidigare. Diskussionen är också självklart öppen för de som inte är medlemmar. Förhoppningen är också att publiceringen av en artikel per nummer kommer att väcka intresse av att bli medlem i FFS  för de som ännu inte är det och på så sätt kunna ta del av alla de intressanta artiklar som publiceras i PLAN. Vi väljer att denna gång, PLAN nr 2-3 år 2012, att presentera artikeln ""Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd!" av Thomas Kalbro, Eidar Lindgren och Jenny Paulsson som är verksamma på institutionen för Fastigheter och byggande/Fas­tig­hetsvetenskap vid KTH.

Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd!

I dag sker initieringen av större byggprojekt normalt innan detaljplanearbetet påbörjas. Det betyder att detaljplanen – från att tidigare ha varit just en ”plan” för framtida bebyggelse – har övergått till att bli ett första tillstånd för ett konkret projekt. Ett tillstånd som sedan följs upp med ytterligare tillstånd i form av bygglov

En annan förändring som skett, under främst den senaste tioårsperioden, är att många detaljplaner kombineras med s.k. gestaltningsprogram. Dessa program kan vara mycket detaljerade med bilder, illustrationer och ritningar som beskriver av byggnaders och anläggningars utformning, färgsättning, material mm. 

I 2011 års plan- och bygglag förs ingen närmare diskussion om planernas detaljeringsgrad. I grunden gäller alltså fortfarande 1987 års PBL. Av förarbetena framgår att detaljeringsgraden är en bedömningsfråga i det enskilda fallet. Men avgörande för bedömningen är i mångt och mycket vilket krav medborgarinflytande ställer på information i planen. Däremot – för sådana frågor som uteslutande rör relationen mellan kommunen och fastighetsägare/byggherrar – har det i princip mindre betydelse om de behandlas i detaljplanen eller vid bygglovprövningen.

Problem med hög detaljerings­grad

För att belysa – potentiella – problem med hög detaljeringsgrad ges här några exempel på praktiska och juridiska komplikationer som kan uppstå.

Byggnaders placering/storlek/utformning

Det finns byggnadstekniska skäl att inte låsa byggnaders placering, storlek och utformning alltför precist. Inte sällan uppdagas att markförhållanden eller byggteknik gör det svårt – eller olämpligt – att exakt hålla sig till planen. Det beror på att tekniska/fysiska förutsättningar för byggandet knappast kan bli fullt klarlagda förrän i samband med projekteringen. Om byggprojektet avviker från detaljplanen kan i princip tre situationer uppstå. 1)    Avvikelsen betraktas som ”liten” och bygglov kan därmed beviljas, under förutsättning att berörda grannar får lämna synpunkter på avvikelsen. 2)    Avvikelsen går utöver vad som kan betraktas som ”liten”. I detta fall måste planen ändras enligt reglerna om samråd m.m.  3)    Det tredje alternativet är att man ”ger upp”, dvs. man följer planen och bygger på ett sätt som varken kommunen eller byggherren önskar.

Byggnaders användning

Snävt avgränsade bestämmelser om byggnaders tillåtna användningssätt kan föranleda problem i bygglovskedet. En planstridig användning kan ibland vara helt okontroversiell, där såväl grannar som byggnadsnämnd accepterar det nya, oförutsedda användningssättet! I detta fall ger PBL – i motsats till vad som gäller för byggnaders placering, utformning och storlek – inte något utrymme för avvikelser från planen. Här återstår alltså bara alternativet att göra en planändring.

Tidiga låsningar – i projekt med långa planprocesser

Problematiken med detaljerade planbestämmelser blir särskilt påtaglig om dessa i praktiken låses i planärendets inledning. Antag att det redan i programskedet – eller ännu tidigare vid begäran om planbesked – tas fram detaljerade beskrivningar av byggnaders arkitektoniska utformning, fördelning på lägenhetsstorlekar m.m. Efter något eller några år läggs samma detaljer fast i bindande planbestämmelser, som vinner laga kraft efter ytterligare en tid. Då har kanske marknadens efterfrågan och/eller synen på god arkitektur ändrats jämfört med vad som gällde några år tidigare då planarbetet startade!

KTH-undersökning av detaljplaner och gestaltningsprogram

Vid större projekt är det i dag vanligt att med s.k. gestaltningsprogram, som detaljerat redovisar hur den nya bebyggelsen är tänkt att utformas. För att illustrera kopplingen mellan detaljplanens formella bestämmelser och gestaltningsprogrammens innehåll har vi analyserat 36 planer och program. I 20 fall fanns direkta kopplingar mellan planbestämmelserna och programmet – med konsekvensen att detaljer i gestaltningsprogrammen blir juridiskt bindande. I elva av de tjugo fallen var kopplingarna dock otydliga. Med följd att också bygglovprövningens koppling till planen blir otydlig. Vad är det då bygglovhandläggarna har att rätta sig efter?

I 16 av fallen fanns det inte någon formell PBL-koppling mellan plan och program. Men här förbinder sig ändå byggherren, genom exploateringsavtal/markanvisningsavtal, att följa programmet.

Behövs två tillståndsbeslut? Både detaljplan och bygglov?

Grundtanken i PBL är att besluten om byggande ska tas i två steg – först detaljplan och därefter bygglov. Denna uppdelning i två beslut är logisk, då frågor av olika karaktär behandlas i de två besluten, dvs. lämplighetsfrågor om markanvändningen prövas i planen och den närmare bebyggelseutformningen i bygglovet (se figuren nedan).

I slutändan kan man – enligt lagens bokstav – uppnå samma resultat oavsett om bebyggelseregleringen sker i detaljplanen eller bygglovet, eftersom PBL:s krav på bebyggelsen är desamma med eller utan detaljplan. Samtidigt framhålls i lagens förarbeten vikten av att kommunen i förväg visar hur utformningskraven kan komma att tillämpas. Dessa uttalanden tillsammans med rättspraxis har i praktiken medfört att strängare/mer detaljerade krav ofta bedöms kräva stöd i detaljplan. För att vara på den säkra sidan läggs kraven därför fast i planen, vilket kan ske utan någon större risk för bakslag vid överklagande av en ”alltför detaljerad plan”. Alternativet att vänta med de hårda kraven till bygglovprövningen anses alltför osäkert! 

Detta kan vara en orsak till att detaljeringsgraden i detaljplaner har ökat, vilket föranledde följande kommentar från Plan- och byggkommittén: Detaljplaner bör i större utsträckning kunna göras mer översiktliga. En detaljplan bör så gott som uttömmande behandla frågor som rör mark- och vattenanvändning och byggandets omfattning, dvs. byggrätterna, men även kunna reglera frågor som rör byggnadernas utformning i de fall det behövs för att tydliggöra bebyggelsens karaktär och struktur.

Men nu är situationen som den är. Dagens detaljplaner, med vidhängande gestaltningsprogram, är ofta så detaljerade att bygglovprövningen inte fyller någon reell funktion för bebyggelsens yttre utformning. Frågan är då om det verkligen behövs två beslut – både detaljplan och bygglov. Räcker det inte med ett ”byggbeslut” för att dels få en enklare process, dels slippa den friktion som ibland uppstår vid samordningen mellan detaljplanen och bygglovet?

Avslutande kommentarer

Trots kritik från flera håll att detaljplanerna har blivit alltför detaljerade – tycks utvecklingen ändå gå mot alltmer detaljerade planer! Vad eller vem driver den utvecklingen? Är det politiker, planarkitekter, konsulter, grannar (eller forskare?) som inte fullt ut behöver ta ekonomiska konsekvenser av sitt agerande? Eller är det byggherrarna själva, som lägger sig på en för hög ”startnivå” när de ska sälja in sina projekt till kommunen?

Hursomhelst, givet den utveckling som skett ifrågasätter vi om de s.k. gestaltningsprogrammen bör ha status av formella planbestämmelser. Dessutom – om det är så att detaljer läggs fast tidigt i planprocessen – vad blir utrymmet för ett reellt medborgarinflytande?

Slutligen; verkar det inte lite överflödigt att besluta om både detaljplan och bygglov, när besluten i princip avser samma sak? Lagstiftaren bör därför öppna upp möjligheten att, i vissa situationer, kunna fatta ett enda ”byggbeslut”.

PLAN nr 2-3 år 2012 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 2-3 år 2012 är på ingång, kommer att distribueras till alla medlemmar den 14 juni. Temat för detta nummer är “planeringsprocesser”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni kommer då också få PLAN nr 1 2012.  Vi vill också påminna om FFS Stockholm Mälardalen och PLAN:s gemensamma mötesplats "PLAN releasefest" den 14 juni med start kl 16:30 på Mälardalsrådets kansli på Hantverkargatan 3H.

Innehållsförteckningen nr 1-2 år 2012

Tema Planeringsprocesser: Introduktion • Mats Johan Lundström Norsk og svensk PBL – i ulika retninger? • Helge Fiskaa Att få saker att hända med strategiska planeringsprocesser • Charlotta Fredriksson Framgång i planeringsprocesser • Erik Hedman [SKA] Sociala konsekvensanalyser – planering med människor i fokus • Lisa Wistrand Så skapas en hållbar dagvattenhantering • Kristina Hall, Ulf Thysell & Hans Bäckman Debatt: Vilken framtid ska planeringen välja? • Carl Axling & Jimmie Andersén

Därtill: Aktuell plan: Norra Vrinnevi, Norrköping Ny kunskap om cykeltrafikanter och cykelstaden • Tobias Nordström Strategier för bärkraftig stadsutveckling • Kjell Nilsson & Thomas Sick Nielsen ESPON s efterfrågestyrda projekt – nya möjligheter för samhällsplanerare och forskare • Snickars mfl Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd! • Thomas Kalbro, Eidar Lindgren & Jenny Paulsson Litteratur: Vykort – men från när? • Bosse Bergman anmäler Ola Anderssons Vykort från Utopia

Inbjudan FFS Stockholm Mälardalen+PLAN redaktionens gemensamma mötesplats 14 juni 2012: PLAN releasefest

Föreningen för samhällsplanering (FFS) har givit ut tidsskriften PLAN sedan föreningens start 1947. Torsdagen den 14 juni ordnar FFS Stockholm-Mälardalen och PLAN:s redaktion en gemensam releasefest för PLAN nr 2-3 som har temat Planeringens processer. Kom och träffa och lyssna till några av PLAN:s tidigare och nutida redaktörer samt några av artikelförfattarna i PLAN nr 2-3. Passa även på och diskutera fram kommande tänkbara teman för PLAN. Vi är hos Mälardalsrådet, på Hantverkargatan 3 H i Stockholm, som bjuder på enklare förtäring och vin/öl/alkoholfria alternativ.

Program 16:30 Samling 17:00 Enklare kortare föredragningar 18:00 Fortsatt mingel