Föreningen för samhällsplanering (FFS) ger ut tidskriften Plan, och har gjort så sedan starten år 1947. Varje år har det tagits fram sex stycken ny nummer. Redaktionen bestående av Björn Eklund, Malin Bosaeus och Anton Sjöblom har tillsammans med sin redaktionskommitté tagit fram en arbetsplan för framtagandet av år 2015 års nummer:
FFS material om svensk samhällsplanering på engelska, från olika tidsepoker
FFS summerar år 2014
Föreningen för samhällsplanering (FFS) summering av verksamheten år 2014, det 67:e året i föreningens historia, utgår ifrån de nyårslöften vi satte upp i ett blogginlägg för ett år sedan den 31/12 2013 och som går att läsa här. Imorgon avger vi här på FFS blogg våra nyårslöften inför år 2015, men först uppföljning av år 2014:
FFS tidskrift Plan är då-, nu- och framtid, på en och samma gång
Föreningen för samhällsplanering (FFS) huvudsyfte är att ge ut tidskriften Plan, och genom detta vara intressant för den aktuella generationen av planerare som är verksam just nu. Men genom den långa historien för FFS och Plan är det naturligt att då och då också se bakåt, och genom detta få perspektiv på olika planeringsfrågor. Utvecklingen av samhällsplaneringen och planerarrollen står visserligen aldrig still, men det ser ut som att vissa frågor är eviga när man studerar innehållet i tidskriften Plan från olika tidsepoker. Därmed blir historien också viktigt för att kunna förstå framtiden. Och genom att skriva i Plan blir man också del av av en framtid, för hur resonerade de egentligen kring planering år 2014 när de.... Vi håller för närvarande inom FFS att se över vårt omfattande arkiv, det inför ett skifte av kansli. Det blir då naturligt att fundera och reflektera över en samhällsplanerare i då-, nu- och i en framtid. Senast idag har vi gått igenom arkivet av Plan, det finns fem arkivex av varje Plannummer sedan starten år 1947. Därutöver finns en inbunden version som vi bloggade om här. Jag valde att göra ett foto från Plan nr 6 från år 1954, 1964, 1974, 1984, 1994, 2004, samt från det senste numret Plan nr 6 år 2014.
Framsidorna på Plan nr 6 från år 1954, 1964, 1974, 1984, 1994, 2004, och det senasre från år 2014.
Även om format och layout skiljer sig åt, så finns förvånande mycket material som fortfarande är lässvärt. Några nedslag från respektive nummer av Plan i fotot:
År 1954, nr 6: Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen (senare Vägverket, numera Trafikverket) har för mycket vägexpertis och gör lite samhällsplanerarexpertis i framtagandet av sin nationella plan. Planering utan plan, menade Plans redaktör Per Holm.
År 1964, nr 6: Claes-Eric Norrbom skrev om behovet av planering för det växande friluftslivet, och efterfrågade en mer aktiv markpolitik för att en så stor del av svenska folket ska ges möjlighet till ett rikt och omväxlande friluftsliv.
År 1974, nr 6: Energikrisen har slagit fullt ut och redaktör Gösta Carlestam efterfrågar ett VM i hushållning och samarbete iställlet för ett VM i tillväxt. Den nu pågående energidebatten är påtagligt låst vid tanken på att vi mäste välja mellan två lika ödesdigra allternativ för vår framtida energiförsörjning. Både olje- och kärnkraftalternativet kan leda till oacceptabla konsekvenser med avseende på vår och kommande generationers hälsa ovch miljö. Vad en förutseende och innovativ forskning och samhällsplanering kan göra för att hushålla med naturresurser och energi och för att öka valmöjligheterna i en framtiden är knappast alls diskuterat.
År 1984, nr 5-6: Ett dubbelnummer under parollen: vän med naturen. Från Kerstin Maunsbachs ledare: Det är naturens toleransgränser som ger oss vårt livsutrymme. Även om det är vi som bestämmer dessa gränser, är det ändå naturens egna som gäller. Vi måste acceptera att vi är en del av naturen ocb försöka bli vän med den.
År 1994, nr 6: Under det nya begreppet "political correctness", numera även känt som enbart "P.K.", skrev Plans redaktör Göran Cars: samhällsplaneringens svaga förmåga att omsätta beslut i handling, bottnar i rädslan att formulera tydliga och varaktiga mål, inklusive prioriteringar.
År 2004, nr 6: Med anledning av det nybildade sk superdepartementet samhällsbyggnad med Mona Sahlin som samhällsbyggnadsminister, så efterfrågar Plans redaktör Mats J Lundström mer sektorsövergripande kunskap om sambandet mellan fysisk form och sociala, ekonomiska, ekologiska villkor.
År 2014, nr 6: Plans nuvarande redaktör Björn Ekelunds ledare känns igen i flera av de tidigare ledarna - kanske främst år 1974. Ett paradigmskifte eller åtminstone ett trendbrott i energifrågan efterfrågas, samtidigt som Malmökomissionens banbrytande arbete för de sociala frågorna lyfts fram.
Ett litet nedslag i tidskriften Plan, en källa till den svenska sämhällsplaneringens utveckling de senaste snart 70 åren, som förhoppningsvis också påvisar rubriken: FFS tidskrift Plan är då-, nu- och framtid, på en och samma gång
PLAN nr 6 år 2014
Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 6 år 2014 kommer i veckan skickas ut till er FFS medlemmar. Temat för detta nummer är “Energi”, vilket också är temat för det EU projekt som FFS är med och driver under namnet SPECIAL, läs mer här. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer, se då till att bli medlem genom att klicka här. Ni kommer då också få årets tidigare nummer av PLAN direkt till er. Ni kan också redan nu ange att ni vill bli medlemmar år 2015. Innehållet i nr 6 av PLAN framgår nedan: Ledare
Nytt & Noterat
TEMA – Energi
- Prosumenternas tid. Rebecka Marklund, Energimyndigheten
- EnergiForm - arkitektur, konst och energi i unik kombination. Anna Mård, Björn Ekelund, Jenny Bergström, August Wiklund
- Solenergi i stadsplanering. Jouri Kanters, Johan Dahlberg, Marja Lundgren, Maria Wall
- Arkitektur för lågenergihus. Hans Eek
- Morot för energisnåla hus i Lerum. Peter Rosengren, Ann-Christin Wellander, Pierre Bolvede
- Proactive quality management - process för energieffektiva byggnader. Päivi Kärnä, Jarmo Pitkäniemi, Pekka Seppälä
- Energieffektivisering - verkan av ändringar i norsk och svensk lagstiftning. Hege Westskog, Sjur Kasa, Lennart J. Lundqvist
- SPECIAL – Samhällsplanering med energiperspektiv. Carl-Johan Engström, Mats Johan Lundström, Ulf Ranhagen
Intervju – Nina Hällgren
Böcker och sånt
Recensioner av böckerna:
- Gentrifiering
- Atla
- Emergent Urbanism. Urban Planning and Design in Times of Structural and Systemic Changes of Cities
- Access to resources: an urban agenda
- Statlig cykelpolitik – på papperet och i realiteten
- Kan hela Sverige leva?
- Stadens sopor: tillvaratagande, förbränning och tippning i Stockholm 1900-1975
- Byggekologi: kunskaper för ett hållbart byggande ( tredje utgåvan )
Debatt
- Om gentrifiering
- Hyresgästorganisationers rätt till att överklaga
FFS Information
Foto från FFS arkiv: Inbundna PLAN, årgång 1947-2013
En genomgång görs för närvarande av Föreningen för samhällsplanering (FFS) omfattande arkiv. Pärlan i arkivet är vår tidskrift PLAN, från det första året 1947 till det senaste året 2013. Alla årgångarna inbundna i snygga böcker. En skattkista över svensk samhällsplanering över snart 70 år.
Inbunda PLAN, årgång 1947-2013. Övre raden årgångarna 1947-1979, undre raden 1980-2013.
Planerare: sluta leta, vi har den perfekta julklappen!
Vi vill passa på att återigen uppmärksamma att tidskriften PLAN och Föreningen för Samhällsplanering (FFS) under förra året gav ut en engelskspråkig bok om svensk planering. Boken är en utmärkt julklapp eller inköp för att kunna dela ut i samband med utländska besök. Boken säljer bra, och våra tidigare böcker har sålt slut. Så passa på! Boken ger en översikt över aktuella tendenser i svensk samhällsplanering i vid bemärkelse. Titeln "Planning and Sustainable Urban Development in Sweden" anger färdriktningen. Boken behandlar såväl det svenska planeringssystemet som projekt och processer på nationell, regional och lokal nivå och som bidrar till en hållbar stads- och samhällsutveckling i Sverige. Artiklarna skrivs av ett stort antal praktiker och forskare med god inblick inom dagens samhällsplanering.
Vem har nytta av boken?
Boken passar utmärkt som:
• introduktion till svensk planering och stadsbyggande för internationella samarbetspartners
• gåva till utländska gäster eller vid utlandsbesök
• konferensmaterial vid internationella möten
• kurslitteratur vid högskolor och fortbildning
Innehåll
För innehållsförteckning, se vårt webbsida.
PLAN nr 5 "The impact of culture"
FFS Stockholm Mälardalen mötesplats 15/10: Samtal om planering och politik
Föreningen för samhällsplanering (FFS) lokalavdelningen Stockholm Mälardalen arrangerar på kvällen den 15/10 en mötesplats om planering och politik. En mötesplats som sluter an till FFS tidskrift PLAN:s senaste temanummer 4 om planering och politik.
Hur möter vi de planeringsutmaningar kommuner och regionen står inför? Den kraftigt växande befolkningen i regionen ställer krav på utbyggnad av infrastruktur och transporter, en mångfald av bostäder som tillfredsställer olika individers behov och ett attraktivt, tryggt och hållbart samhälle. Vad betyder de senaste årens förändringari plan-, mark och bygglagstiftning? Och vad betyder valresultatet för samhällsplaneringen i Stockholm-Mälarregionen?
Medverkande: Anna Eklund, planeringschef i Nynäshamns kommun och Anders Hallmén, planeringschef i Sollentuna kommun, Ann-Christin Larsson Frickner (C), kommunstyrelseledamot i Upplands Väsby och ordförande i Miljö- och planutskottet i Upplands Väsby, Erik Langby (M), ordförande i Kommunförbundet Stockholms län, Nanna Wikholm (S), landstingsråd Stockholms läns landsting och vice ordförande i landstingets Tillväxt och regionplaneringsutskott och Magnus Johansson (MP), kommunalråd i Eskilstuna och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Moderator är Carl-Johan Engström, FFS tidigare ordförande och senior forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Tid: Onsdagen den 15 oktober 17.30-20.00. Mingel med öl och macka från 17.00
Plats: Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4, Stockholm.
Mötesplatsen är kostnadsfri. Anmälan obligatorisk, senast 13 oktober till: katarina.fehler@uppsala.se
Välkommen!
PLAN nr 4 "Planeringens politik"
Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 4 år 2014 har skickas ut till er FFS medlemmar. Temat för detta nummer är “Planeringens politik”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer, se då till att bli medlem genom att klicka här. Ni kommer då också få årets tidigare nummer av PLAN direkt till er, utöver övriga medlemsförmåner som exempelvis vårt elektroniska nyhetsbrev ePLAN. Innehåll och författare i nr 4: Ledare
Nytt & Noterat
Aktuell plan
- Polstjärnan, Göteborg
Tema Planeringens politik
Temat består av frågor till och svar från riksdagspartierna, samt efterföljande kommentar kring svaren på respektive tema. Temaområden och kommentatorer:
- PBL och planeringssytemet. Kommentar av Gösta Blucher
- Jämställdhet och jämlikhet. Kommentar av Gunnel Forsberg
- Bostäder. Kommentar av Tobias Olsson
- Landsbygdsutveckling. Kommentar av Josefina Syssner
- Vård och omsorg. Kommentar av Kerstin Kärnekull
- Barn och skola. Kommentar av Suzanne de Laval
- Transportinfrastruktur. Kommentar av Karolina Isaksson
- Arbetsplatser och handel. Kommentar av Sandra Zätterström
Intervju
- Björn Bergman, VD Svenska stadskärnor
Recension av böcker
- Ola Anderssons Hitta hem recenceras av Emy Lanemo
- Tyke Tykessons Hus i Malmö - en arkitekturguide, recenceras av Björn Ekelund
- SR P1 Sommar recenceras av Fredrik Reinius
Debatt
- Som det vore krig, om ett svenskt kulturarv i fritt fall. Peter Sörensen