Projektet Vallastaden har under flera år hyllats som ett exempel på en samhällsbyggnadsprocess där små förändringar inom ramarna för det befintliga regelverket ger stor förändring i resultatet. Men hur har byggprojektet tagits emot av byggherrarna? PLAN frågade byggherren och arkitekten Staffan Schartner på Omniplan, just nu aktuell med ett litet hus i mitten av stadsdelen.
Mer stadskvalitéer till lägre pris
När stadsutveckling går från vision till detaljplan och bygglov riskerar projektets bärande kvaliteter att skalas bort. I Upplands Väsby lanserade man 2014 en modell för att kunna upprätthålla stadsutvecklingskvalitéer genom hela processen. Stadsutvecklingschef Fredrik Drotte och projektledare Alarik von Hofsten beskriver här modellen och dess tillämpning i projektet Fyrklövern.
Värdeåterföring som finansieringskälla och styrinstrument
Sverige är världsbäst på bostadsbrist
I Sverige råder bostadsbrist sedan tidigare vilket ytterligare har aktualiserats med anledning av en snabb befolkningsökning. Ola Nylander, professor vid Chalmers i Göteborg, blickar tillbaka för att se vad som krävs för att verkligen få fart på bostadsbyggandet, inte bara på kort sikt utan också i ett mer långsiktigt perspektiv. Nylander pekar på tre beprövade lösningar; Kooperativt bostadsbyggande, riktat bostadsstöd och att bygga med hög kvalitet
Syrian civilization in the balance of war
Professor George Touma från Universitetet i Aleppo beskriver här i en personlig och bildbaserad berättelse om hur livet fungerar i en krigszon och hur kriget inte bara har sociala effekter utan också har stora negativa effekter på kulturmiljön. I Aleppo som anses vara en av världens äldsta städer är det som sker just nu inte bara en akut situation och humanistisk katastrof, det är också ett hot mot en global identitet. Touma önskar stöd till Syrien både ekonomiskt och juridiskt för att kunna bevara stadens historia och identitet.
Snabb förändring av bostadsbehovet Norbergs kommun
Möjligheten att skapa tillväxt i och med ett ökat befolkningsunderlag är naturligtvis ett alltigenom glädjande besked för en krympande kommun. Men det ställer också frågor om långsiktighet, flexibilitet och planberedskap. Åsa Eriksson i Norbergs kommun beskriver hur kommunens Översiktsplan och fysiska planering plötsligt blivit relevant och dessutom ett betydelsefullt instrument för utvecklingen, där snabbhet och långsiktighet går hand i hand.
Agera i tider av akuta situationer – exempel från ett projekt i Afghanistan
Helena Ohlsson har jobbat som Urban Advisor på UN-Habitat i Afghanistan sedan början av juli 2015. Här berättar hon om de utmaningar som landet står inför och hur det är att jobba med urbaniseringsprocesser i ett land som präglats av konflikt under de senaste 30 åren. Helena Ohlsson har jobbat som Urban Advisor på UN-Habitat i Afghanistan sedan början av juli 2015. Här berättar hon om de utmaningar som landet står inför och hur det är att jobba med urbaniseringsprocesser i ett land som präglats av konflikt under de senaste 30 åren.
Ljusdesign och ljuskonst i stadsbilden
För femton år sen bestämde sig Alingsås kommun att deras vackra stad behövde synliggöras även i mörker. Det var början på en resa som idag är en besöksindustri, ett kreativt och utforskande utvecklingsarbete och ett internationellt nätverk. Kjell Hult, utvecklingschef på kommunen berättar hur en ljusfestival/-workshop startade, togs emot och lever vidare genom ledorden: Education - Exhibition - Event.
GRAFFITIPROJEKTET OMSTart
GATSMART KULTUR i Korogocho: Reflektioner från en gata i Korogocho, Nairobi, Kenya
Tillsammans med lokala konstnärer och några av Nairobis största namn inom gatukonst, samlas barn och ungdomar för att förvandla gatorna till offentliga konstverk. Alla bjuds in att vara med och måla. Landskapsarkitekterna Pia Johansson, Emma Skottke, Marlene Thelandersson och Maria Höök har genom Arkitekter utan gränser engagerat sig i projektet Korogocho Streetscapes i Nairobi.