Planering och demokrati: Introduktion till specialnummer

Planering och demokrati: Introduktion till specialnummer

Planeringsinsatsernas omfattande kostnader och dess över tid bestående, och ibland omtumlande, ingrepp i människors livsmiljöer är ett återkommande lokalpolitiskt konflikttema. Det är kanske inte överraskande att just stadsutvecklingen blir föremål för kritik och därför också stått i fokus för krav om ökad medborgerlig delaktighet.

Mellan kroppen och världen – Resiliens och gentrifiering

Mellan kroppen och världen  – Resiliens och gentrifiering

Förr sågs ”kris” som en ständigt överhängande risk som modern styrning, vetenskap och samhälle försökte avvärja med hjälp av institutionell kunskap och teknik. Idag har kris kommit att bli inte bara det centrum kring vilket världen roterar – och något som påverkar alla aspekter av livet – utan också själva villkoret för att liv ska synliggöras.

Aktuell debatt: Hög tid för järnvägsinvesteringar!

Aktuell debatt: Hög tid för järnvägsinvesteringar!

Utbyggnaden av det svenska järnvägsnätet under 1800-talets senare hälft krympte avstånden mellan landets olika delar, ledde till stadsbildningar, accelererade industrialiseringen och tillväxten, förändrade människors levnadsmönster och livssyn. Den var resultatet av en medveten statlig investeringspolitik. Även valet att investera stort i vägtrafiken under efterkrigstiden var politiskt och det hade än mer genomgripande effekter. Det blev tidigt uppenbart att väginvesteringarna hade lett till ett ohållbart transportsystem. Trots det har det visat sig mycket svårt att ändra inriktning.