PLAN

Informell stadsutveckling

Informell stadsutveckling

Utvecklingen av staden följer traditionellt sett en formaliserad process baserad på lagar och regler. Det är den sortens rumslig produktion vi är vana att förknippa med urban normalitet. Men genom att politiker och planerare nu skapar utrymme för informella förändringar är en urban informalitet på god väg att bli det urbant normala. Med tre exempel och ett klargörande schema bringar Tomas Wikström vid Malmö högskola klarhet i denna successiva förändring.

Intervju: HG Wessberg

Intervju: HG Wessberg

Vi börjar prata infrastruktur i hallen och fortsätter in i ett mötesrum. När jag sätter på Röstmemon på telefonen är vi redan mitt upp i frågan om möjligheten att ta upp nya objekt, i en infrastrukturförhandling som har börjat upplevas som en del av den rullande planeringen. PLAN vill veta hur förhandlarna ställer sig till framtiden.

Bilden av staden

Bilden av staden

Vi är meningssökande djur och kan inte, vill inte, annat än tillskriva det vi studerar värde. Men är debatt om fysisk miljö baserat på dess ideologiska associationsvärde en meningsfull maktkritik? Vilka vaga, nonchalanta eller inkonsekventa slutsatser och rekommendationer om utveckling av stadens fysiska gestalt riskerar vi att dra?