Liveable Cities: The art of integrating today what we need tomorrow

Liveable Cities: The art of integrating today what we need tomorrow

Blågrön infrastruktur (BGI) är ett angreppssätt på planering och urban design som förlitar sig på förmågan hos naturliga element, såsom växter och vatten, att skapa resilienta och trivsamma städer. När Herbert Dreiseitl, som är en av de världsledande personerna inom detta fält, beskriver vikten av BGI är det mot bakgrund av bland annat hans arbete i Portland, Oregon och Bishan-Ang Mo Kio Park i Singapore. Projekt som enligt vissa banar väg för utvecklandet av en helt ny syn på stadens infrastruktur och stadens form. 

The Urban Section: environmental performance of the public realm in the new climate

The Urban Section: environmental performance of the public realm in the new climate

Det är inte helt välkänt att sjuhundra tusen människor dog i Centraleuropa år 2003, bland annat som en följd av extrema värmeböljor. Enligt professor Harrison Fraker är detta bland annat en följd av att städer blir allt varmare och att allt för få åtgärder har riktats mot att arbeta med mikroklimat i arkitektur och stadsbyggnad. Enligt Fraker är färgsättning, vegetation, vatten, täthet, byggnadsprestanda och material sådana designelement som direkt påverkar temperaturen i staden och därför måste vara genomtänkta ur dessa perspektiv. En sådan inriktning leder inte bara till bättre komfort och hälsa utan visar också vägen för en ny ekonomisk potential.

Tema: Klimatanpassning

Tema: Klimatanpassning

Det här är ett glokalt temanummer, för att använda Erik Swyngedouws ord för den nya ekonomin. Vi rör oss mellan globala förutsättningar och strukturer till lokala och regionala anpassningar. Jag hoppas ni uppskattar detta upplägg även om delar av det är på engelska. Vår stilla förhoppning är att detta tema ska bidra till att problematisera och tänka innovativt kring en av vår tids viktigaste samhällsutmaningar, anpassningen till klimatförändringarna.

Det är dags att mjuka upp kanterna

Det är dags att mjuka upp kanterna

Så blev det helt plötsligt semestertider. Det är dags för vila, umgänge och lek efter en kall och regnig vår i högkonjunkturens tecken. Även meteoro­logiskt är det dags för högtryck. Men när den efterlängtade värmen snart är här är det en sak som är säker; det globala vädret är inte lagom. Just nu flyr människor sina hemländer till följd av klimatförändringarna, städer utsätts för livshotande värmeböljor och här i Sverige leder översvämningar till segdragna fejder mellan enskilda medborgare och kommuner. Listan på klimateffekter orsakade av extremt väder kan göras lång och med det riskerar samhället att bli en hård plats.

Från Boverkets och Moviums konferens om barn och ungas utemiljö i Sundbyberg 3-4 juni: Sätter dagens stadsplanering barnens behov på undantag?

Från Boverkets och Moviums konferens om barn och ungas utemiljö i Sundbyberg 3-4 juni:  Sätter dagens stadsplanering barnens behov på undantag?

Ett hundratal planerare, främst landskapsarkitekter och ansvariga för skollokaler, men även några politiker, samlades i Sundbyberg 3-4 juni för en bred genomgång av vad som behövs i den fysiska miljön för att våra barn och unga ska få en bra start i livet. Kunskapen om barns behov av utrymme i det fria är numera väl underbyggd, men det är svårt att sprida insikterna utanför skaran av redan frälsta. Den rådande trenden ”tät stad till varje pris” går inte att tränga igenom. 

Rapport från Trafikverkets hearing om stadsmiljöavtal den 17 april

Rapport från Trafikverkets hearing om stadsmiljöavtal den 17 april

En nyhet från förra årets budget är Stadsmiljöavtal med syfte att stimulera insatser för hållbara transporter i städer och bidra till ökad andel kollektivtrafik, cykel och gång samt innovativa och klimateffektiva lösningar inom kollektivtrafiken. De ska också bidra till god bebyggd miljö, ökat bostadsbyggande, frisk luft, hållbar arbetspendling, ökad sysselsättning. Under perioden 2015-2018 fördelas totalt två miljarder till medfinansiering med högst 50 % av investeringar i lokal och regional kollektivtrafik.

Ledare PLAN #2 2015

Ledare PLAN #2 2015

Ett par månader har passerat och med dem även en vår, en återkommande vinter och nu ytterligare en vår. Det är något speciellt med den här perioden när vantar, mössor och vinterjackor åker av och på i en beslutsångestens paraddans. Den speglar människans natur. En annan artefakt som det råder ambivalens kring just nu är cykeln. Och då menar jag inte användandet eftersom alla verkar vara rörande överrens om att öka cyklandet. Beslutsvåndan ligger snarare i att förstå vem som är cyklist och hur vi ska cykla i och mellan städer.

FFS nationella årsmöte 23/4

Föreningen för samhällsplanering (FFS) nationella årsmöte genomförs, som det tidigare informerats om på bla. FFS Planeringsbloggen, torsdag den 23/4 2015. Vi kommer att vara hos vår nya FFS+ partner Sweco som bistår med lokaler i Stockholm. Adressen är Gjörwellsgatan 22.Årsmöteshandlingar, årsbokslut samt revisionsberättelse finns att ta del av på FFS webb www.planering.org Upplägg: 14:00-16:00 Intern utbildning inom FFS avseende a) hur använda FFS nya webb (nya webben lanseras inom kort) b) presentation av Konstella, vårt nya kansli, och hur vi kan nyttja deras nya förbättrade administration 16:00-17:00 FFS nationellt årsmöte 17:00-18:00 Mingelaktivitet

FFS Väst Snicksnack 22 april

Föreningen för samhällsplanering i Västra Sverige vill medverka till att vidga diskussionen om staden, människorna och framtiden. Vi gör det genom snicksnack! Denna gång också en releasefest för FFS tidskrift PLAN som i samma vecka utkommer med sitt temanummer om cykel.

Upplägg:

  • Göteborgs stads nya cykelplan ger en förändrad bild av cykeln i trafiken. Malin Månsson från Trafikkontoret berättar om arbetet med planen samt hur och varför Göteborgarna ska cykla mer.
  • Cyklande förbättrar vår hälsa, men kan det även gynna ekonomin? Staffan Claesson från Fastighetskontoret i Göteborg visar på samhällets vinst av ökat cyklande.

Datum: 22 april

Tid: 17.30 - 19.30

Plats: Norconsult, Theres Svenssons gata 11

Mat: Mat beställs i samband med anmälan - bindande! Föreningen sponsrar medlemmar. Andra betalar 60 kr.

Anmälan sker senast 20 april med e-post till: ffs.vast@gmail.com