Ett verktyg är ett verktyg är ett verktyg, eller?
Planering för Sveriges största infrastruktursatsning?
Med svindlande siffror om 22 tusen boende, 11 tusen arbetsplatser och 450 tusen kvadratmeter kommersiella ytor så utvecklas nu Jönköping. Grunden till det är den nya högastighetsbanan och stationsläget vid Södra Munksjön. Marknadskommunikatör Jenny Lagerström berättar om ett arbete som pågått under lång tid och som tack vare en framsynt planering nu står redo att anta utmaningen.
Nästa hållplats Norrköpings Central
Norrköping växer redan idag med 1500 invånare per år. Men i och med handskakningen i Sverigeförhandlingen ska nu 15 300 bostäder byggas innan år 2030. Det ska lösas genom två helt nya innerstadsdelar som planeras i nära anslutning till stationen. Projektledarna Julia Stenström och Josef Erixon berättar om ett intensivt men ovanligt överblickbart projekt som tack vare god planering känns hanterbart.
Aktuell Plan: Planpriset 2016
Samverkan mellan kommun och akademi i Umeå
I Umeå sker ett nära samarbete av planering mellan kommun och universitet . Nu senast när den smarta staden ska utvecklas i ett FoU-arbete inom ramen för Horisont 2020. Men också i regionalfondsprojektet Den koldioxidsnåla platsen. Tillsammans utgör de ett bra exempel på när nya finansieringsmodeller också leder till nya aktörer i planeringen.
Bostadsbyggande av en region
Region Skåne har under lång tid varit en föregångare i att arbeta med planering. När de nu vill bidra till ett ökat bostadsbyggande i regionen har de vänt sig till Sveriges Byggindustrier Syd i ett nytt samarbetsprojekt där förhandlingsplanering och andra verktyg prövas för att anta utmaningen om bostadsförsörjning
Nordic City Network- Katalysator för nordiskt samarbete
För tre år sen startade nätverket Nordic City Network. Nu har de publicerat en sammanställning av 450 spännande exempel på stadsutveckling som alla har sin speciella karaktär. Centralt i nätverkets agenda är att staden betraktas som lösningen på många av samtidens utmaningar, men också att det är politiken som måste våga ta ut riktningen.
Samtal: Johanna Lundberg, Patrick Verhoeven, Vilhelm Meyer
Hej, Johanna Lundberg (J) på Urban Minds, Patrick Verhoeven (P) på Mandaworks och Vilhelm Meyer (V) på Urban Utveckling. Kul att ni ville stanna upp och prata temanummer med mig (Björn Ekelund). Ni planerar. Men vad gör ni egentligen och vad är planering. Låt oss diskutera planering, från de privata planeringskontorens horisont.
Livskvalitet inom planetära gränser - med Norra Kymlinge som tillämpat exempel
500k – så kan Sveriges småhusägare bli gröna samhällsbyggare
Om en procent av Sveriges husägare skulle bygga ytterligare en bostad årligen så kan femhundra tusen bostäder skapas på 25 år. Det menar Åsa Kallstenius och Karin Kjellson som varit drivande i det praktiknära forskningsprojektet 500K. Med finansiering från Boverket har de undersökt vilka förändringar av detaljplanen som skulle göra ovanstående scenario möjligt och redovisar ingående förslag till uppdateringar i detaljplanen för att öka byggandet.