Samtidigt som Sverige byggde sitt miljonprogram skedde en liknande utveckling i Danmark. Målet var detsamma, att ge alla människor tillgång till en god bostad. Idag präglas flera av dessa områden av social utsatthet, vilket i Danmark har gett upphov till skarpa politiska åtgärder. Claus Bech-Danielsen, forskare i arkitektur, följer de pågående omvandlingarna och beskriver insatserna som det största sociala experimentet i dansk historia.
Krönika: Barndomens livsviktiga lek väger allt för lätt
Debatt: Rättvis omställning i kommunernas planering
Intervju med Katarina Eckerberg, ledamot i Klimatpolitiska rådet
Inspelat event: Spegelvärldar
Temaintroduktion: Koldioxidneutralt 2045
Att se medborgardialoger som minipubliker
Medborgardeltagandets förespråkare har goda skäl för sina argument, men det har också dess kritiker. Artikeln skriven av numrets gästredaktör Nazem Tahvilzadeh redogör för modeller för att förstå typer av medborgardialog, samt argumenterar för ytterligare ett verktyg som erbjuder en mer nyanserad bild än Delaktighetstrappan.
Planering och demokrati: Introduktion till specialnummer
Planeringsinsatsernas omfattande kostnader och dess över tid bestående, och ibland omtumlande, ingrepp i människors livsmiljöer är ett återkommande lokalpolitiskt konflikttema. Det är kanske inte överraskande att just stadsutvecklingen blir föremål för kritik och därför också stått i fokus för krav om ökad medborgerlig delaktighet.