Stadsplanering och folkhälsa har starka band i historien. I en tid före både vaccin och antibiotika var de fysiska strukturerna avgörande för att rädda liv. Guy Baeten, professor i Urbana studier på Malmö Universitet, blickar bakåt i tiden och menar att det är dags att återupprätta sambandet mellan stadsplanering och folkhälsopolitik.
Det gemensamma byggandets allmänningar
Aktuell plan: Mälarporten – det mest komplexa stadsutvecklingsprojektet i Västerås historia
Mitt i centrala Västerås planeras ett nytt resecentrum som ska hantera framtidens transportflöden, flöden som vi idag i princip inte vet någonting om. Projektchef Sanna Edling och stadsplanerare Isabell L. Eklund berättar om kraven på flexibilitet i ett planprogram som ska bygga bort stadens baksida likväl som lösa både befintliga och framtida västeråsares mobilitetsbehov.
Debatt: Tiden då postnumret avgjorde vår överlevnad
Våren 2020 drabbades Järvaområdet i Stockholm hårt av pandemin. Flera drabbade var svensk-somalier och orsakerna till smittspridningen debatterades i media. Kriskommittén bildades då av svensk-somalier med syfte att göra en egen utredning om de bakomliggande faktorerna. Socioekonomiska faktorer och segregation kan inte underskattas, menar Degmo Daar, talesperson Kriskommittén
Utblick: Omvandling av utsatta bostadsområden – en dansk ansats
Samtidigt som Sverige byggde sitt miljonprogram skedde en liknande utveckling i Danmark. Målet var detsamma, att ge alla människor tillgång till en god bostad. Idag präglas flera av dessa områden av social utsatthet, vilket i Danmark har gett upphov till skarpa politiska åtgärder. Claus Bech-Danielsen, forskare i arkitektur, följer de pågående omvandlingarna och beskriver insatserna som det största sociala experimentet i dansk historia.
Intervju med Katarina Eckerberg, ledamot i Klimatpolitiska rådet
Temaintroduktion: Koldioxidneutralt 2045
Att se medborgardialoger som minipubliker
Medborgardeltagandets förespråkare har goda skäl för sina argument, men det har också dess kritiker. Artikeln skriven av numrets gästredaktör Nazem Tahvilzadeh redogör för modeller för att förstå typer av medborgardialog, samt argumenterar för ytterligare ett verktyg som erbjuder en mer nyanserad bild än Delaktighetstrappan.
Planering och demokrati: Introduktion till specialnummer
Planeringsinsatsernas omfattande kostnader och dess över tid bestående, och ibland omtumlande, ingrepp i människors livsmiljöer är ett återkommande lokalpolitiskt konflikttema. Det är kanske inte överraskande att just stadsutvecklingen blir föremål för kritik och därför också stått i fokus för krav om ökad medborgerlig delaktighet.