Återbruk – En del av identiteten i Varvsstaden

Återbruk  – En del av  identiteten i  Varvsstaden

Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges klimatutsläpp. En lösning på detta är att jobba med cirkularitet i byggandet. I ett gammalt varvsområde i Malmö har återbruk fått ett stort fokus i stadsutvecklingen. Plans Sara Poppler Carredano och Annie Skoog har träffat två av nyckelpersonerna.

Stadsplanering, epidemier och folkhälsa – en gemensam historia

Stadsplanering, epidemier och folkhälsa – en gemensam historia

Stadsplanering och folkhälsa har starka band i historien. I en tid före både vaccin och antibiotika var de fysiska strukturerna avgörande för att rädda liv. Guy Baeten, professor i Urbana studier på Malmö Universitet, blickar bakåt i tiden och menar att det är dags att återupprätta sambandet mellan stadsplanering och folkhälsopolitik.

Aktuell plan: Mälarporten – det mest komplexa stadsutvecklingsprojektet i Västerås historia

Mitt i centrala Västerås planeras ett nytt resecentrum som ska hantera framtidens transportflöden, flöden som vi idag i princip inte vet någonting om. Projektchef Sanna Edling och stadsplanerare Isabell L. Eklund berättar om kraven på flexibilitet i ett planprogram som ska bygga bort stadens baksida likväl som lösa både befintliga och framtida västeråsares mobilitetsbehov.

Debatt: Tiden då postnumret avgjorde vår överlevnad

Debatt: Tiden då postnumret avgjorde vår överlevnad

Våren 2020 drabbades Järvaområdet i Stockholm hårt av pandemin. Flera drabbade var svensk-somalier och orsakerna till smittspridningen debatterades i media. Kriskommittén bildades då av svensk-somalier med syfte att göra en egen utredning om de bakomliggande faktorerna. Socioekonomiska faktorer och segregation kan inte underskattas, menar Degmo Daar, talesperson Kriskommittén

Utblick: Omvandling av utsatta bostadsområden – en dansk ansats

Utblick: Omvandling av utsatta bostadsområden – en dansk ansats

Samtidigt som Sverige byggde sitt miljonprogram skedde en liknande utveckling i Danmark. Målet var detsamma, att ge alla människor tillgång till en god bostad. Idag präglas flera av dessa områden av social utsatthet, vilket i Danmark har gett upphov till skarpa politiska åtgärder. Claus Bech-Danielsen, forskare i arkitektur, följer de pågående omvandlingarna och beskriver insatserna som det största sociala experimentet i dansk historia.