– Vi vill möjliggöra diskussion och ge plats åt många olika röster. PLAN är en viktig arena, kanske den enda arenan, för samtal om planering, säger tidskriftens nya redaktörer Ebba Högström och Lina Berglund-Snodgrass.
För drygt två månader sedan gick PLAN ut med ett upprop för att hitta studenter inom samhällsplanering som ville bevaka och skriva om allt möjligt inom vårt breda fält. Nu har redaktionen valt ut fem medlemmar till en studentredaktion:
Jordbruksmarken är en ändlig resurs som kan bli allt mer värdefull i framtiden. När städer växer uppstår ofta en intressekonflikt då bostadsbyggande och utveckling av infrastruktur ställs mot bevarandet av bördig mark. Plan har pratat med Lisa Reiter, utredare på Jordbruksverket.
Har du sett människor som fiskar i innerstaden någon gång? Ofta står de tillsammans och metar eller kastfiskar vid stadens kajkanter. Forskaren Sofie Joosse har studerat det urbana fisket lite närmare för att ta reda på fiskets drivkrafter och betydelse för staden.
Som en del i att hitta nya metoder för platsförståelse, dialog och gestaltning har intresset för att involvera konstnärer i planeringsprocesser ökat de senaste åren
The municipality of Täby located north of Stockholm is one of the regional centers facing extensive development and transformation. ‘MixMax Tibble’ is a vision for Täby’s centre and future education and innovation clusters.
Varje ny stad innebär en ny sammansättning av passagerare och förare och ett nytt landskap av publika och privata tillgångar som företagets nätverk ska integreras i.
PLANs Sara Widås pratar med Therese Ahlström Brodowsky, vd för bildelningstjänsten Sunfleet, som berättar om företagets vision för framtidens bilkörning och varför styrning mot längre förhyrningar kan ge ett mer hållbart gaturum.
De här ungdomarna besitter en specialkompetens om staden och dess funktion som vi vuxna aldrig kan komma åt utan deras hjälp. På så sätt blir ungdomarnas expertkunskap direkt relevant för att uppfylla förväntningarna på vad en demokratisk stadsutveckling innebär.
I boken Performative Streetscapes gör arkitektkontoret Warm in the Winter därför upp med behovet av att börja kräva mer i gestaltningen av våra gaturum, om omställningen till ett hållbart samhälle ska få ett reellt genomslag i praktiken.
I många år har samtidigt nya bostäder varit den bästa möjliga förutsättningen för personer med begränsad rörelseförmåga att få sina behov av tillgänglighet tillgodosedda – så länge planerare, bygglovshandläggare, arkitekter och trafikplanerare har gjort sina jobb väl.
Här ser vi ett gyllene tillfälle att hitta både klimatsmartare och ytsnålare sätt att lösa våra behov av mobilitet, till lika god eller bättre nytta för fler användare.
Behovet av bostäder är enormt och bostadsområden skall förtätas och rustas upp. Förorten – där majoriteten av regionens invånare bor och kommer att bo – spelar en central roll i förtätningen och upprustningen av regionen. Hur kan vi då skapa förorter där invånarna kan samsas, trivas och må bra?